20. září 2013

Diplomka o látkových plenách

Na diskusi se objevila prosba o vyplnění dotazníku pro diplomku o látkových plenách. Jmenuje se Ekologické, ekonomické a zdravotní aspekty používání současných látkových plen. Je potřeba alespoň 200 respondentů, tak kdyby se vám do toho chtělo, je to určitě záslužné téma. 
Dotazník zde http://www.survio.com/survey/f/R4C3M4A1A3J9F8S1N

A ještě malá anketka zde, proč používáte látkové pleny vy????
Já teda přiznávám, že to dělám kvůli tomu, že mě nebaví vynášet ohromné pytle se smradlavýma plenama a hlavně se mi líbí, jak jsou hezky obrázkové....

15 komentářů:

  1. Já používám látkovky,protože jsou prostě hezčí,voňavější a nemusím každou chvíly obíhat obchody kde jsou jaké papírovky v akci a ikdyž se to nezdá látkovky šetří čas i peníze :-D Ty peníze teda jen těm co tomu nepropadnou a nepotřebují každý nový kousek :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Taky tak, smradlavý koš každý den :-p Mně teda nejde moc o obrázkový pleny, i když je fajn, když pak dítě rozbalíš u doktora a ostatní maminky s prominutím čumí v čem ten prcek má zadeček :-D Ale spíš mi jde o to množství odpadu z papírovek, proto raději látkovky a baví mě je naházet do kýble a jednou za 2 dny přesypat do pračky a vyprat a ošmatlávat si ty heboučký materiály :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Látkové plenky jsem měla na první dítě,protože: jsou to pleny krásné (barvy léčí duši maminky!potřebuju kolem sebe krásu, ne jednorázovou šedivost!). Představa, že po mém dítěti nezbude za 200let nic, než s prominutím po...plíny na skládce a v tom se budou vrtat archeologové - o tomto dítětinevíme nic, ale v půl roce měl průjem jako bič! no hrůza fuj. toť vstupní motivace. Peníze na látkovky nebyly, naučila jsem se tedy šít. No a hm, narodilo se mi děcko s úděsnou alergií na jednorázovky a prací prášky.Ještě že jsem ty látkovky pro něj měla.

    U druhého dítka navíc ještě fakt, že jsem díky látkování poznala další a další fajn lidi, kteří mě naučili hodně o něžnému přístupu k přírodě kolem nás i v nás. Anaučila jsem se šít, takže máme všichni luxusní softový oblečení...

    Látkovky jsou taky komfort pro mě - můžu přebalovat, jak často je třeba a přitom nezruinuju rozpočet domácnosti. Je rychlejší zmáčknout knoflík na pračce a za pětminut prádlo pověsit, než oblíknout dítě, jet s ním do města, koupit plíny, jet zpátky,...hodina času minimálně. Pak jsou plíny v akci, rychlejší předemnou je vykoupí a já bych musela do dalšího krámu...to radši ten čas věnuju dětem.

    OdpovědětVymazat
  4. Já už mám velkého chlapečka...ale když jsem čekala Tomáška, móda látkovek byla teprve v začátcích, nošení v šátku už přece jen oblíbené bylo a o kalíšku či látkových vložkách bylo možno číst téměř jen na zahraničních webech...přesto jsem byla o látkových plenách přesvědčena od začátku. Dokonce jsem ani do porodnice neměla nakoupené jednorázovky...ovšem po porodu bylo všechno jinak, poporodní mé komplikace, Tomáškova nechuť k jídlu, jeho stále bilavé bříško...všechno bylo komplikovanější víc, než bych kdy čekala, Tomík nechtěl být kojen, ať jsem se na hlavu stavěla, odstříkávala...a látkové pleny jsem s úpornou snahou používala dál...alespoň toto jsem chtěla...výsledek byl takový, že Tomík byl pořád mrzutý, plačtivý. Pak jsem musela do porodnice a tatínek s babičkou koupili jednorázovky...a Tomík přestal plakat. Nevěnovala jsem tomu moc pozornost, po návratu jsem se automaticky vrátila k látkovkám a Tomík zase začal plakat. Kdykoli dostal novou plenu, začal a byl tak uplakaný, dokud jsem ji nesundala...prostě moje děťátko se ukázalo jako naprosto konzumní...nejenom že nechtěl prso, ale nechtěl ani klasické látkové plíny. Jediné, co co mi zůstalo byly látkové ubrousky místo těch vhčených...Tak doufám, že druhé miminko mi jednou dopřeje kojit ho, látkovat a třeba nebude ani tak rychle "velký" jako Tomík...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla to samé... Prcek byl taky plačtivý.. možná nemohl tolik kopat nožičkami a tím si masírovat bříško... tak látkovky čekají na druhé baby. To jsem ráda, že v tom nejsem sama! :-)

      Vymazat
    2. Jani, myslím, že určitě nejsme samy...já si nejdřív připadala jako neschopná matka, ale pak se ukázalo, že i přes veškerou snahu někdy prostě děti mají svoje názory a jiné úmysly než matky...a už je mi líp...:-)))

      Vymazat
    3. Já taky :-) Pořídila jsem si výbavu a bylo z toho prd :-/ Zkusila jsem to ještě jednou cca v 11 měsících, kdy začal chodit na nočník, byl moc šikovný, neříkal si, ale vždycky, když jsem ho posadila, tak "něco" udělal, strašně se chtěl zavděčit. Kakal už jen na nočník. Tak jsem si řekla, že ty látkovky budou fajn, když vlastně jen čůrá, ušetříme... A najednou, z ničeho nic, si odmítal na nočník byť jen sednout :-/ Tak doufám, že jsem to nezavinila svojí "akčností" :-/ Nechala jsem mu pauzu, začínáme zkoušet znovu, ale už to není to, co to bývalo... :-/ No snad se to naučí dřív, než ve třech letech :-)

      Vymazat
  5. Jsem na tom podobně. Popelnice plná plenek je fakt hnus. Látkovala jsem zhruba od šesti měsíců a s Honzíkem to bude podobně, déle ten papírový hnus nevydržím.
    Ještě bych se chtěla zeptat, zda by některá z Vás neušila kamarádce AIO? Ušila bych je, ale mám měsíčního kloučka a oproti Sufíka (kterou obdivuji) nezvládám. Děti mi spí zásadně na střídačku. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já taky už moc nestíhám... Ale mám (už asi měsíc) rozšito asi 30 kapsovek, tak asi budou přebytky... sice to nejsou AIO... Jinak moc pěkné AIO šije Crawler (odkaz na její blog v levé záložce)
      PS. mě děti nespí vůbec a teď jim rostou zuby uaaaaaa

      Vymazat
    2. Odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil.
      Nehledám AIN ale kapsovky:-D

      Vymazat
  6. U mě to byly ekonomicko-ekologické důvody. Zvlášť u druhého dítka se ukázalo, že je to dobrá volba i ohledně jeho zdraví, byl ekzematik a po papírovkách býval hodně opruzený. U prvního dítěte jsem měla i spočítáno, za jak dlouho se mi počáteční investice vrátila. Ale nejsem úplný odpůrce papírovek, myslím si, že na třeba na cesty je to fajn vynález, prostě něco jako jídlo z konzervy, každý den rozhodně ne, ale vyjímečně je to dobrý pomocník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, hezky řečeno s těma konzervama. Já mám papírovky na noc a cesty. S Žížalákem jsem vozila látkovky, ale s dvojčatama už to prostě nepoberu... no a pak dovča bez pračky...

      Vymazat
  7. Já jsem tedy v tomhle ohledu sobecká. Nezáleží mi tolik na přírodě, jsem prostě jen pohodlná, vlastně úplně líná a taky držgrešle. Takže máme látkovky, protože odmítám lítat po akcích v supermarketech a tahat balíky plen a lítat s košem. Všecko mám doma. A za 2.: nechápu, proč mám balit dítě do igelitu, který se tváří "jako bavlnka", když můžu mít dcery v opravdové bavlnce (a bambusu a vlně...). V tomhle jsem opravdu bezohledná a chci pro své děti dobré věci. A přidává se k tomu potom jeden argument za druhým, takže když o tom přemýšlím, vlastně vůbec nechápu, proč jsou lidi ochotni a svolni používat trvale pouze jednorázovky.
    Jinak: Po třech letech jsme letos dali první dovolenou s jednorázovkama, myslela jsem, že to se mnou nic neudělá, ale opravdu jsem se těšila na látkovky. Nějak jsem si zvykla. I když, jak si vzpomenu, že látkovky na dovolenou = óóóbří taška a taky "jak jsme vezli 400 km plný koš ve 30°C v kufru auta... :D

    OdpovědětVymazat
  8. Pro mě byl prvotní důvod k používám látkovek ekonomický - peněz není zrovna nazbyt a nelíbila se mi představa, kolik tisíc korun dítě vlastně doslova pro*ere... Další důvod je zdravotní - třeba opruzeniny znám akorát z fotek, i doktorka vždycky chválila, jakou má dcerka pěknou kůži. A díky látkovým plenkám jsem začala celkově přemýšlet trochu víc ekologicky, u řady věcí v domácnosti se třeba snažím ty jednorázové nahradit opakovaně použitelnými.
    Vynášení koše mě silně nebaví, mnohem radši obden věším plný balkon plínek :-). Jednorázovky jsem v prvních dnech párkrát použila mimo domov a asi do 4 měsíců věku na noc, ale od té doby už je malá jen v látce (je jí rok) a nehodlám to měnit. I vícedenní dovolenou na chalupě bez pračky jsme zvládli, po dvou dnech jsem plínky přemáchla v ruce (za pomoci dezinfekce na prádlo) a sušila na šňůře mezi dvěma stromy, skoro romantika to byla :-). Používání jednorázovek neodsuzuju, ale pro mě osobně jsou přijatelné jen jako nouzovka. Nelíbí se mi, jak vypadají, jak "šustí", že se musí furt kupovat, že se v nich může dítě snadno zapařit, atd.
    A třeba mladší ségra už hlásila, že až jednou bude mít dítě, tak bude taky používat látkovky, když u mě vidí, jaká je to pohoda :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Látkovky jsem používala z přesvědčení, že je to pro mého syna lepší. Hodně zavážilo taky ekonomické hledisko, výbava mě stála cca 5tis, vlňáčky jsem si pletla sama a tak ušetřila další peníze. Kdybych se dřív odhodlala do šití, tak bych ušetřila i další peníze za hezké kalhotkové pleny. Ale nejraději jsem stejně používala klasické čtvercovky, rychle schnou, skládala jsem je rovnou ze sušáku. U dalšího dítěte si pořídím vymazlenou výbavičku - všechno si ušiju/upletu.
    Co se týče ekologie, vždy mě pobaví argumenty, že praní plínek není ekologické, neboť produkuje špinavou vodu, kterou je potřeba čistit. To je jak argument k používání plastového nádobí - proč lidé myjou nádobí a nepoužívají jednorázové plastové? Vždyť je to pohodlnější a neprodukuje to špinavou vodu :-)
    A taky mě moc pobaví komentáře matek, které byť látkové pleny vůbec nepoužívají, mají nejvíc argumentů, jak je jejich používání časově náročné :-)

    kvetinka56

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.