12. února 2012

Kalhotkové plenky - návod a střih

Konečně jsem se dostala k tomu, aby napsala a nafotila střih a postup šití kalhotkových plenek, jak jsem slibovala. Šila jsem a fotila...

Kalhotkové plenky je možné šít dvěma způsoby - buď je ve finále otočit a nebo obšít overlockem. Postup je u obou trochu jiný, ale nafotila jsem obě možnosti.
otáčená plenka

obšívaná na overlocku


Takže co budeme potřebovat.
především střih (heslo susu), přidejte ještě na švy. Střih jsem pak ještě inovovala.

lastin cca 50 cm
patentky - 16 samiček a 8 samečků nebo naopak + kleštičky (u nové verze patentek míň)
látky - na každou vrstvu čtverec cca 50x50 
v mém případě je to úplet, bambusové froté oboustranné a aksamit přírodní nebo barevný. U hodně tahavých úpletů dejte aspoň jednu vrstvu pevnější - třeba český flís
na co se hodí jaká plenková látka si přečtěte zde
samozřejmě pokud stříháte větší množství plenek z jedné látky, spotřeba látky se zmenší. Záleží na tom kolik a za jakého kusu. Z jednoho metru se ideálně dá střihnout 6-8 plenek (ale to musí být víc metrů v kuse. Já z metru střihnu tak 4-5 plenek + zbude na vkládačky.
a samozřejmě stroj, nitě a další nezbytnosti k šití jako jsou špendlíky, fixa a pod.

Postup:
1. podle střihu  (heslo susu) vyřízněte 3 vrstvy látky. Střih je bez  přídavku na švy. Dávejte pozor, aby vám látka pružila do stran (pro začátečníky - koukněte se např. na tričko, taky pruží do stran a vroubky jdou ze zhora dolů)


 2. fixou na textil nebo něčím jiným si na horní barevnou vrstvu nakreslíme, kde budou patentky



3. Pomocí špendlíků spojíme barevnou úpletovou vrstvu a prostřední vrstvu a na obě nacvakáme patentky.
O patentkách se dočtete zde
Na střihu jsou vyznačeny místa patentek i jejich vzdálenosti od sebe. 
Zjistíte, že na plenku potřebujete jiný počet samečků a samiček. Tím pádem vám jedno nebo druhé bude přebývat. Je celkem jedno, jak je použijete, ale princip je jednoduchý - bříško má jeden typ a uši do nich musí pasovat. Stejně tak první řada zmenšovacích patentků musí pasovat do daších zmenšovacích patetnků pod nimi. Po nacvakání na tuto vrstvu by vám měly zbýt ještě patentky na uši, které se dávají úplně na závěr  - a to 6+2 (na překřížení uší)

4. plenku přehneme napůl a vyznačíme, odkud kam povedou gumičky, eventuelně si vyznačíme celou čáru a to na obou stranách. Gumička se bude našívat pouze na tyto dvě vrstvy.



5. teď se nám dělí postup otáčené a  obšívané plenky.
a) otáčená
na opatentkované vrstvy položíte aksamit a to lícem na líc úpletu (chlupatým dovnitř) a důkladně sešpendlíme

b) obšívaná
aksamit dáte úplně dolů (jak bude plenka na závěr vypadat) chlupatým lícem ven a důkladně sešpendlíme



6. obšijeme části plenky, kde nebudou gumičky. Je to kvůli tomu, aby se při šití gumiček plenka celá neposunula a zůstala rovná. Možná je to trochu pracnější, ale zaručuje to dobrý výsledek. Obzvláště začátečníkům tento postup doporučuju. Ti zkušenější ho můžou u obšívání klidně vynechat, ale pak je docela náročné udržet plenku zcela rovnou a stane se, že overlock odřízne i to, co nemá..
 a) otáčená
obšijeme dlouhé uši a i uši na bříšku. Na bříšku nad patentky necháme díru na otočení plenky!!!!!!



b) obšívaná
obšijeme uši a celé bříško, tam už není potřeba nic otáčet. 

7. do vzniklých děr všijeme podle značek lastin. Chce to trochu cviku, ale brzo to dostanete do ruky.
Lastin vybírejte podle toho, jestli váš stroj umí 3-kroký cikcak (steh č. 6) Pokud ho umí - vezměte užší 0,95, pokud stroj umí pouze obyčejný cik-cak (steh č.3), vezměte šíři 1,27


Před šitím je potřeba lastin natáhnout 3x na maximum. Zapošijte ho na začátku značky rovným stehem, přepněte na 3-kroký cikcak, vsuňte pod patku lastin a začněte šít 3 krokým cikcakem - nastavení 2,5 (délka stehu) a šířka 3. Prostě by to mělo být na celou šířku toho proužku a ne  moc hustě. Při šití natahujte lastin zepředu i zezadu.Na konci opět zapošijte.
U nožiček napínejte lastin na maximum, na zádech stačí jen tak poloviční natažení.
Pokud potřebujete při šití lastinu přehmátnout, jehla musí být zaražená ve stroji a lastin držet! Jinak se vám to celé posune. A nebo použijte kráčející patku, na tohle je geniální.
Samozřejmě můžete použít i obyčejnou prádlovou gumu, ale plenky pak tak nepruží a nemají potřebnou trvanlivost.
vznikne vám tohle.

V této fázi zkontrolujte, jestli máte lastin stejně natažený na obou nožičkách, je stejně daleko od patentků  a jestli končí na stejném místě na obou půlkách.

8. Sešijte díry v plence - sešpendlete látku kolem lastinu a obšijte. U otáčené stále nechte díru na bříšku na otočení. Opět zkontrolujte, jestli je plenka symentrická.

9. jdeme do finiše
a) otáčená 
vyndejte špendíky, otočte plenku nalíc a dobře si ji prohlédněte, jestli je souměrná i na lícu. Otočte zpět, začistěte na overlocku a nebo odstřihněte přebytečnou látku. Začišťování cikcakem kolem dokola mi přijde zbytečné, protože to stejně budete prošívat ještě zezhora a celé se to zpevní.
Plenku otočte na líc, sešpendlete díru na bříšku a celou plenku obšijte. Doporučuju také sešpendlit látku kolem gumiček, ráda se posouvá a kroutí. Při šití kolem gumiček  opět natahujte látku z obou stran. Také si vyznačte, jestli u gumiček uděláte "schod" před a po a pak se vrátíte ke kraji plenky, nebo to volně obšijete.


b) obšívaná 
Teprve teď vyndejte špendlíky. Objeďte plenku na overlocku, odřezávejte po niti, kterou jste to předtím sešili. Kontrolujte, že i podél gumiček je to rovné. Co jednou odříznete, to už nezachráníte. Nitky po konci šití rozmotejte a pevně zauzlíkujte. Plenky jsou velice namáhané, tak ať se to nezačne párat.



10. Chybí nám patentky. Vyznačte body vpichu a opatentkujte - 6 +2 na překřížení uší

někdo má rád ještě patentky na zadečku, na které se připínají vkládačky. Tak je také naměřte a napatentkujte. 



a je hotovo

26 komentářů:

  1. moc děkuju za tento návod,můj první pokus nebyl nic extra, tak to zkusím napodruhé podle Vašeho postupu (je pro mě naprosto pochopitelný :D :D) a uvidíme! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. mně první plenka vyšla jako na panenku, ani jsem to nedošila a letěla do koše :-)))) Pak asi 6 kousků ze starých ručníků a zbytků a teprve pak jsme se odvážila střihnout do bambusu... Takže to chce trochu potrénovat, zas taková věda to není

    OdpovědětVymazat
  3. Myslíte, že pokud nemám overlock, mám raději šít otáčenou verzi, nebo to zvládnu i na normálním stroji, s tím že to první ustřihnu a potom obšiju? Díky za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych to otočila, bez OL to bude ožužlané a bude se to kroutit. Klidně si to zkuste na vkládačce

      Vymazat
    2. A nemate zkusenost jak to zvlada sici stroj s overlockovym stehem a orezem? Uvazuju, ze svuj stroj vymenim za ten... Samotny overlock uz doma nemame kam dat :)

      Vymazat
    3. overlockové stehy má většina novějších strojů, ale klasickému OL se v žádném případě nevyrovnají. Navíc neumí řezat. Existuje patka s ořezem, ale je na nic, vyzkoušeno, vyhozené peníze. Víc jak jednu vrstvu neuřízne. A OL stehy na rovnostehu ani tak nepruží ani nejsou moc hezké.
      Takže za mě udělat místo, koupit OL. Jakákoliv jiná varianta nemá cenu. To ty plíny otočte nebo si OL půjčte třeba od kámošky na měsíc a ušijte.
      Taky jsem si myslela, že ho nepotřebuju, dlouho jsem váhala, ale po 2 dnech půjčení OL bylo jasné, že to je jiná liga a je to jako sednout z trabanta do mercedesu. Na OL je to čisté, rychle, estetické šití, na rovnostehu (byť nej nej) to je vždycky pomalé a ušmudlané.

      Vymazat
  4. mela bych jeden dotaz - kam se vsiva ten lastin- mezi kterou vrstvu? nemam pocit, ze by byl videt ani z vnejsi strany ani z vnitrni. a kdyz ho natahnu 3x on drzi potom tu spravnou delku ? nebo jak odhadnu, ze ho mam na obou nohavickach stejny. neslo by ho zaposit nahore a potom i dole? dekuji predem za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prošitý lastin je vidět z vnější strany. Všívá se na barevný obrázkový úplet společně s prostřední savou vrtsvou. Lastin tvar drží i po vypráních. Když ho přišijete jen nahoře a dole, bude cestovat a plenka nebude držet tvar. Tomu by se dalo vyhnout tunýlkem v otáčené verzi.
      A stejné délky lastinu. Já už to mám v ruce, neměřím. Ale můžete si udělat fixou značky na lastinu. Přibližně 12-13 cm, na zádech 13-14, ale vyzkoušejte, záleží na materiálu.

      Vymazat
  5. moc dekuji za odpoved a omlouvam, se ale porad si nejsem jista, ze to dobre chapu (jsem asi natvrdla).Takze lastin prisiju (zevnitr) na 2 vrstvy dohromady : uplet + bambus frote - lastin bude lezet na tom frote. na aksamit lastin prisivat nebudu. potom vsechny tri vrsvy jakoby natahnu a ten lastin obsiju normalnim stehem (bod c 8?). kolem dokola cele plinky budu site overlockem ne otacet.... tim zapositim jsem jen chtela docilit spravne delky a potom normalne prosit po cele delce - to teda asi nejde ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, přesně tak. S tím lastinem jsem to takhle nezkoušela, tak nevím. Ale držet si to ve správné délce (na nakreslené značce) a nebo na ní dát špendlík nebo prošít, to asi bude jedno....

      Vymazat
  6. Dobrý den, bohužel se mi nezobrazují fotografie :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, moc díky za návod :) včera jsem došila svůj 2. exemplář a až budu mít tak 68., bude snad už uplně dobře :D u první bylo špatně skoro všechno, u druhý sem už jen šila gumičku (lastin si schovávám, až to budu umět :D) na střední a dotykovou vrstvu místo na střední a barevnou, a ještě k tomu sem si ji gumu ustřihla moc krátkou - nebo teda spíš málo natahovala (?) :)
    Jinak šiju obšívanou a nemám kleště na patentky, takže dávám obyč sucháč.
    A vrstvy k sobě přišívám klasicky přímým stehem, gumičky tříkrokým cikcakem, bude to držet?
    Tak sem se chtěla jen podělit o info a poděkovat :)
    bartaja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen tak dál, ono se to dostane do ruky. Stehy by držet měly a když ne, tak se dají obšít ještě jednou :-)

      Vymazat
    2. Díky :) ještě se chci zeptat, není to u té obšívané jedno, jestli se gumička našije na ty 2 nebo na ty druhé 2 vrstvy, jak jsem to udělala (omylem) já? Když ji tak prohlížím, přijde mi, že to ničemu nevadí :)

      Vymazat
  8. asi je to jedno. Jen kdyby byla na všech třech, tak by míň pružila. Možná plenka bude mít tendenci se jinak točit.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den,můžete mi prosím napsat,jaký rozměr by měla mít plenka do šířky(křidýlka a mezi nohama) a délky? Mě to podle toho střihu vychází nějak moc obrovské. :-/ Obkreslila jsem to teda z monitoru :-D Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a proč si to normálně nevytisknete???mezi nohama 17, mezi gumkama cca 14. Na výšku cca 47. Teda přibližně...

      Vymazat
  10. Moc děkuju za střih a hlavně za cenné rady k šití plenkových kalhotek!!!! Plenka se povedla :). Díky Jana H.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den,můžu se prosím zeptat,kde sháníte na plenky materiál?Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://susu-sufik.blogspot.cz/2012/01/latky-na-plenky-kalhotkove-plenky.html

      Vymazat
    2. nejde mi zobrazit stránka s obchodem. Ale našla jsem něco na netu.Chtěla jsem se zeptat,na bio bavlněný beránek.Kam jej lze umístit? Kdybych dala bavlněný úplet,bavlněného beránka a bambusový flís na dotykovou vrstvu,je to tak možné? nebo jaké meteriály se na co hodí? Jsem v tom úplný začátečník,tak prosím o radu. Děkuji moc

      Vymazat
    3. napsala jsem celý článek o tom, kde koupit látky a jaké a recenze na ně. Odkaz byl na tento článek - projděte si záložku Plenky střihy návody. Těch článků je tam hodně - i postupy i materiály a kde je koupit. Koupit www.detivbavlnke.sk a www.sijemdetem.cz
      Já už plenky dýl nešiju a články jsou starší, tak se materiály taky změnily, Podívejte se na reference vždy pod látkou v obchodě

      Vymazat
  12. krasny večer přeji chtěla bych se zeptat na tu plenu nedavate nic nepromokaveho???děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tyto kalhotky musí přijít nepromokavé svrchňáky. Buď z pulu, flísu nebo vlny.

      Vymazat
  13. Dobrý den, prvotně bych vám ráda poděkovala za super web a návod, který pochopí i lopata jako já 😊
    Zároveň bych vás chtěla moc poprosit jestli by bylo možné sehnat střih - po prokliku mi hlásí, že soubor není nalezen.
    Předem moc děkuji, Tereza

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.