8. prosince 2016

Jak zabalit děti na víkend/dovolenou

Balení a vybalování. To je občas noční můra dovolené. A co vlastně zabalit? No záleží na tom, na jak dlouho jedete a čím. A taky kam a jaké je počasí.

Každý má svůj systém a představu, ale i přesto si dovolím pár snad užitečných rad.

Pokud máte volnou kapacitu. Zabalte prostě všechno. Stejně bude něco chybět. Že v létě nevyužijete čepici a rukavice? Tak to se můžete mýlit...

Ale teď vážně. Čtěte dál, co by se vám mohlo hodit a taky do čeho balit.

ps. tuhle velkou tašku, do které nacpete nejen dítě, ale i velký nákup koupíte u mne na Fleru...







Taška

Nejvíc se mi osvědčilo balit do relativně velkých tašek s kolečky a madlem. Ideální je, pokud jde víko úplně odklopit, ne zip ve středu. Nebalte do kufrů s pevnou skořápkou, ale měkkých tašek s pevným dnem a zády. V autě se dobře zmáčknou, i když nejsou úplně plné. Pokud jedete na hory (kde se to stává nejvíc), informujte se o tom, jestli tašky vyváží třeba na skůtru. Tam rozhodně platí lepší jedna obří, než 5 malých.  Také je fajn do jedné tašky balit dospělé a do druhé děti.  Eventuálně ještě dětem rozdělit tašky.

A co s sebou?

Oblečení

Oblečení. To je jasné. Každý má své oblíbené kousky a počty. Ale počasí se může rychle změnit, dítě se polije, počůrá i několikrát denně. Takže za mne čím víc, tím líp. Prádlo a ponožky klidně 2x počet dnů. U nás je to tak akorát... Na cestování se mi velmi osvědčily síťované pytlíky, ve kterých se dobře hledá právě to drobné oblečení jako je prádlo, čepice, rukavice... ideálně pro každé dítě jinou barvu a nebo aspoň popruh.
 

Lepší víc triček navrstvit než tahat 5 mikin. Pokud mikiny, jako záložní vezmete ty, které můžou nosit všechny vaše děti bez rozdílu pohlaví a věku. Tj. neutrální barvy a  jen ohrnete rukávy. To samé platí o trikách a teplácích. Rostoucí verze s náplety u kotníků jsou fajn a že legíny budou jen do půli lýtek, to taky nevadí a triko univerzální velikosti může zvládne dítě od 2 do 6 let bez problémů...
Na dovolenou se vám vyplatí brát rychloschnoucí oblečení, ideální z funkčního plátna, flísu, softu. I když o vyperete jen v ruce, schne podstatně rychleji než bavlna. A nezapomeňte přibalit pár kolíčků a provázek...
Pokud jedete v zimě, rozhodně jednu tašku vyčleňte jen na zimní kombinézy, oteplováky a náhradní bundy pro celou rodinu.

A co špinavé prádlo.

 I na to bych měla jednu radu. Hned na začátku pobytu uvolněnte jednu tašku na špinavé věci. Nebudou se vám motat do čistého. Pokud prádlo už dosahuje hory Říp, je dobré ho před odjezdem domů rovnou roztřídit na praní - světlé do jedné tašky, tmavé do druhé tašky a ve třetí zbude čisté prádlo. Čas na zabalení je stejný a doma vám to ušetří spoustu času.

Boty

nejsou zrovna úplně čisté. A skladné už vůbec ne. Pro děti jich berete docela dost párů. Rozhodně je dejte do zvláštní tašky. Ideální jsou pevnější omyvatelné tašky z Ikei (modrá střední) , obdobné jistě máte doma i z DM, Lidlu, Penny, Kauflandu.... A jaké boty? Zase záleží na terénu a počasí. Za mě holinky, crocsy a pak podle počasí další páry.


Lékárnička

pro děti velmi nutná věc. Já mám v průhledné kapsičce zabaleno neustále a jen dávám do tašky, když někam jedeme. Máme tam něco na horečku, kašel, imazol na opruzeniny i holčičí problémy. Určitě náplasti různých barev i velikostí a dezinfekci. A pak každý, kdo co potřebuje navíc. My vozíme otipax na bolavé ucho, Žížalák na to trpí.

Batůžek na hračky

každé z našich dětí má svůj malý batůžek. Máme úplně jednoduché z Decathlonu  Batůžky jsou skladné, velikostně tak akorát. Ale nedoporučuju na delší turistiku, spíš na procházku či na balení do auta. A do batůžku si každé z dětí zabalí, co chce - většinou teda hračky. A co si nevezmou, to nemají. Jasně, že kontroluju, občas jim něco vyndám či přihodím, ale nehádají se, že ten má víc či míň. Trochu zodpovědnosti jim neuškodí.  Na druhou stranu se nám neosvědčily kufříky (batůžky) na kolečkách

Hry

ty jsou fajn. Zvlášť cestovní verze. Občas v rámci dětských meníček v KFC či jinde mají cestovní balení her. My máme člobrdo, lodě, piškvorky, hady a žebříky... jsou skladné a hlavně, když to dítě ztratí, nemrzí vás to.  Na cesty se hodí i nějaký pracovní sešit či omalovánky. Karty - u nás vede kvarteto a černý petr. A pak moc doporučuju cestovní krabičky z Tchiba - obsahuje kartičky s úkoly s mazacím fixem.





U nás jsou oblíbené taky hry od Lucie Ernestové 

Jídlo

i když máte plnou penzi, stejně to nikdy nestačí. Vždy přibalím nějaké to ovoce, lahev s vodou... a z trvanlivějšího u nás jednoznačně vedou polystyrenový chlebíky. Pro menší jsem brala cucací ovocné kapsičky.  O sušenkách a bombonech se nezmiňuju, ty by zlikvidovali okamžitě v libovolném množství.
Vozím s sebou také plastové misky s víčkem (většinou v nich máme svačinu), plastové kelímky a talířky. Stačí jeden, dva kousky. Třeba když koupíte hroznové víno a nemáte ho jak umýt a kam dát... Pro nás větší pytlíky s čajem/kafem a termohrnek. Taky prkýnko s nožem 2v1


a co se vyplatí ještě přibalit?

pytle na odpadky, papírové utěrky/plínky, vlhčené ubrousky, igelitku či tašku navíc



a co vy? máte nějaké své cestovní vychytávky??? Podělte se.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.