17. ledna 2015

Pravda o látkových plenách

Mé všechny tři děti nosily a nosí látkové pleny. Takže už minimálně 4 roky testuju, zkouším a porovnávám.
Od té doby, co jsem se o látkovkách poprvé dozvěděla už uplynulo pár let, nabídka na trhu se zmnohonásobila a také informace a dostupnost materiálů, střihů a postupů na ušití je nesrovnatelná.


Látkové pleny jsou ekologické, snadné na údržbu i manipulaci a rozhodně se vám finančně vyplatí. Ale je to skutečně tak? Opravdu jedna plena vydrží od narození po nočník? Záleží na tom, jak jste nároční, ale z mého pohledu bohužel ne...


Tak tedy o ekologii se asi přít nebudu. Ani o množství odpadu, rozložitelnost papírovek a podobně. Nerozumím tomu a ani se za ekologa nepovažuju a je to na zvážení každého.

To, že je pro děti prospěšné, když se zbytečně nepotí v igelitu a jakési savé chemické gelové hmotě, to je taky fakt. Na látkovkách vyrostli generace, na papírovkách ještě ne... A čím častěji přebalujete, tím míň se se kůže setkává s rozkládající se močí, tak to je taky pozitivum. Co se týká opruzenin, tak je to dítě kus od kusu. Mě se děti neprudí v ničem. Někomu v látce, někomu pouze v určité značce papírových plen... 

Ale co ty další aspekty.


od narození na nočník aneb vydrží plenka opravdu?

Rozhodně nevydrží. A kvůli několika důvodům. První je ten, že dítě roste. Logicky. Plenky jsou koncipovány cca od 4-5 kil do cca 14 kil. To znamená, že pokud si přinesete 3 kilové mimčo, tak mu jsou hrozně velké a neskladné a protékají kolem nožiček. Žížalák se do normální plenky vešel cca od 2 měsíců (a to měl při narození skoro 4 kila) a dvojčata nosila novorozenecké minimálně do 4 měsíců se svojí porodní váhou každý 3 kila. Z čeho vyplývá, že buď potřebujete novorozeneckou verzi látkovek a nebo jedete v papírovkách. Bavlněné čtverce jsou řeení. Respektive na první dítko jsem nakoupila 80 čtvercovek, trénovala novosklad a draka a vydržela jsem látkovat se čtvercema 4!!!! dny. A už nikdy více. Pořád jsem přebalovala, jak špatně sály,  skládala... ne, tohle není cesta pro mne.

Velikost na opačné straně škály nejsem schopná posoudit, Žížalák se odplenkoval cca v 2,5 letech  a 13 kilech a teoreticky mu plenky ještě byly, byť poněkud bokové, ale byly. Ale dostávám se k jinému problému. Posledního půl roku už kapacitně nestačily.

Ano, savost a objemnost plenek je velký problém od okamžiku, když dítě začne konzumovat větší množství jídla a hlavně pití. Zatímco papírová plena zvládne nápor dítěte, které najednou vypilo půl litru vody, tak látková už má velký problém. Týká se to zejména kapsovek, které svou kapacitou cca v roce dítěte jsou na hraně a přestávají být spolehlivé např. na ven. Teď je dvojčatům rok a půl a kapsovky už jsem v podstatě vyřadila. I když je nacpu na maximum (tj. cca 6 vrstev bambusu a 4 mikrovlákna), tak protékají. Ne kolem nožiček, ale skrz celou plochu plenky na bříšku, zádech... prostě už se tekutina nemá kam vsáknout. Navíc je plenka tím vycpáním tvrdá jak prkno a velmi nepohodlná. Samozřejmě záleží na tom, jak často přebalujete, ale často se mi to stalo i po půl hodině, když jsem chytla "čůrací vlnu". Někdy zas vydržela 2 hodiny. Ale nedalo se to předvídat.
Kalhotkové plenky jsou v tomto ohledu spolehlivější a tak jak jsem do cca roka používala jen kapsovky (jsou přece jen na manipulaci pohodlnější), tak od té doby zas jen kalhotkovky. Mají víc vrstev, které mohou sát. A navíc jsou jištěné svrchňáčky. Aktuálně mám kalhotkovku (2 vrstvy bambusu) a do toho perfold (6 vrstev bambusu) a ještě kratší vkládačku nebo dvě každou o 3-4 vstvách. Tato plenka vydrží cca 2 hodiny. Což moc není. Papírová vydrží rozhodně déle.

Nicméně i látkovky se dají používat celou dobu, ale musíte se rozloučit s komfortem. Přebalujete pak skutečně co půl hodiny nebo hodinu, občas převlečete mokré oblečení a to už je něco, co je pro mě neakceptovatelné. I když jsou mezi námi hrdinky, které zvládly celé plenkovací období jen se čtverci. Ale stojí to za to? 


Jsou snadné na manipulaci a údržbu

Tak to ani omylem. Samozřejmě pokud máte kapsovku na suchý zip, je nandání plenky velmi srovnatelné s papírovou. A přeci jen to trvá déle a je třeba plenku upravit. Jakmile se dítě začne hýbat a točit, máte problém. Nandat kalhotkovku s volně loženými vkládačkami, zapnout patentky a nandat svrchňáky - to je práce i na několik minut perného boje. U všech mých 3 dětí nastalo období (většinou mezi prvním a druhým rokem), kdy prostě přebalit bylo peklo. Krocení, řev, prchání, kopání.... Často přebaluju ve stoje, ale pak stejně musím dítě položit a stejně to poupravit, aby plenka dobře seděla. Jakákoliv chyba se vám vymstí protékající plenou kolem nožiček a je třeba je opravdu srovnat dobře.
Co se týká skladování a praní, zabere to dost času. Především - jakýkoliv kbelík, pytel vás neochrání před smradem. Minimálně když ho otvíráte a přihazujete další kousek. Ano, ale papírové plenky jsou také cítit. Co se týká samotného pachu, tak pokud vezmete neparfémované (zelené tesco, dm babylove), tak ty cítit nějakou chemií nejsou. Použité už samozřejmě ano.  Také hrubé čistění látkové plenky nepatří k příjemným činnostem. Třeba budete mít štěstí na dítě, které tvoří pevná hovínka a jen je vyklepete a plenka je čistá. Já to štěstí nemám a kromě očistění plenky mne pak čeká ještě čistění umyvadla. Obzvláště mužská část domácnosti tuto fázi špatně snáší. Nemluvě o tom, že plnou plenku většinou najdete, když už nutně potřebujete odejít a stihnout autobus a necháte ji položenou jen tak na umyvadle...
Co se týká praní a sušení - perete hodně. To s dětmi děláte i tak, ale počítejte minimálně 2 -3 pračky týdně navíc. Zaberou minimálně jeden celý sušák a schnou minimálně 24 hodin, spíš až do vyprání další várky za 2-3 dny. To znamená stále jeden sušák jenom s plínama v bytě překáží. A nebo sušičku. Někdo pak plenky musí zase zkompletovat, to vám zabere denně cca 15 minut.
A ještě upozornění pro ty, které sušičku nemají. Sušičkou plenky změknou a jsou nadýchané. Pokud sušíte na sušáku, jsou většinou chloupky slepené a vkládačky tvrdé jak prkno. A to i v měkké vodě. Navíc jsme u Žížaláčka ještě sušičku neměli. A po 2 letech sušení plenek i v původně suchém bytě jsme začali mít problém s plísní.


Vydrží plenka několik dětí?

Plenky jsem si šila z kvalitních materiálů ze šijem dětem. Respektive z těch nejlepších, které byly na trhu v době, kdy jsem našívala plenky (od roku 2011-2014. Čili nevím, kam se vývoj látek posunul teď). Ale i tak musím odpovědět, ne, nevydrží. Praním a hlavně sušením v sušičce plenka "pelichá". Prostě pouští chloupky, slábne a slábne. Navíc sušička často poškodí horkem gumičky a ty zpuchří a přetrhnou se. Proto se nemají plenky sušit na plný výkon sušičky a nemají se ani dávat na topení. A přesně při přešívání gumiček, kdy jsem musela plenku rozpárat, jsem byla překvapená, jak slabé jsou vrstvy uvnitř. Zajímavé je, že plenka sušená na vzduchu byla po 2 letech v daleko lepší kondici, než plenka po půl roce ze sušičky.

Další věcí je, že některé děti mají agresivní moč a v plenkách či vkládačkách vyžerou "díry" rozuměj z látky v kritických místech mezi nožičkama zůstane jen osnova. To se mi stalo právě u vkládaček, které jsem používala více než 2 roky  (ale jen u některých a nevím proč, možná nějaká várka látky...) a to máme měkkou vodu a děti neprodukují nic moc agresivního. Už jsem viděla plenky "rozežrané" během třičtvrtě roku až do děr. Viz foto - plenka používaná 2 roky, materiál na fotce bambusový aksamit.  To samé se mi stalo u jedné várky českého bambusového flísu na vkládačkách přesně v tom "nejpročůranějším místě" jen s tím rozdílem, že tam byla JENOM ta osnova, Bohužel jsem to nevyfotila.

pro porovnání, takhle vypadá nový aksamit

Takže plenky jsou sice použitelné na druhé dítě, ale už rozhodně nemůžete očekávat plný výkon a spolehlivost a už určitě ne to, že vám vydrží 2x2roky u obou dětí. 
Kapsovky nejsou plenky použitelné na celé látkovací období. Takže teoreticky vydrží déle. Nicméně se mi je podařilo párkrát vysušit omylem v sušičce a odloupla se vrstva "igelitu" od látky. Takže plenky jsou sice zcela funkční, nicméně už je to známka opotřebení.

A vyplatí se finančně?

pokud jste četli předchozí odstavce, tak asi váháte. Co tedy koupit - kalhotkovky, kapsovky, čtverce... a jaké, kolik vrstev... Z mého pohledu je to asi jedno. Každé má své. Musíte to vyzkoušet.
Pokud máte více dětí, přeci jen pleny použijete alespoň na určitou dobu i pro další dítě. Ale jedna plena 3 děti nepřežije.Dvě možná ano. I když existují výjimky a plenka vydrží. Za standart bych to ale nepovažovala.
Plenky se vám rozhodně vyplatí, pokud jste ochotní nakupovat po bazárcích. Často se dají koupit plenky málo používané. Já jsem plenky prodávala hned "jak se mi okoukaly" třeba po 3-4 měsících. Kapsovky máme používané třičtvrtě roku... což z hlediska jejich životnosti je docela dobré. Nicméně moje plenková výbava čítala (když jsem to jednou počítala) kolem 80 kousků najednou a asi 50 novorozeneckých a to i na dvojčata je opravdu hodně... 
Určitě se tedy zajímejte jak často a jak dlouho je daná plenka používaná. Kdo jich má jen 20, musí je neustále točit dokola a je to na nich znát. To samé sušička. Čím míň byly v sušičce, tím pro plenky lépe.
Další variantou cenově dostupnou je si plenky ušít. I zde je hodně možností. Šité plenky se určitě vyplatí, i jen si našít vkládačky.  To zvládne každý.
Pokud bych měla plenky kupovat všechny nové, kvalitní,  nedovedu cenu odhadnout. Pokud budete mít víc dětí, finanční náklady se snižují.
Dobrým kompromisem je nakoupit plenky "jen na doma" a na noc a na ven si brát papírové. 
Samozřejmě je třeba dopočítat i náklady jako seperačky (za mě papírové a jen na kojené děti), praní (voda, elektrika, prášek, sušička), ale i amortizace pračky. Nám se pračka odporoučela 23.prosince večer a bylo to docela veselé... novou dovezli až 29.12.  A se sušičkou se nám značně zvýšil účet za elektřinu.

A co jiná plenková výbava?

Teď mluvím o pytlích na plenky, přebalovacích podložkách... 
Malé pytle využijete, pokud vozíte plenky ven. Ale já už to nedělám. Prostě je nepoberu a už ani nejsou na ven plenky spolehlivé. Velký pytel na cca 20 plen jsem využila hodně na chatě, kde jsem neměla kýbl s pevným víkem. Také na převoz plen byl šikovný.
Látkové ubrousky. Tak tohle je jedna z nejlepších věcí, kterou jsem používala. Bohužel píšu používala. Časté máčení rukou mi dost katastrofálně zhoršilo ekzémy na rukou, takže už musím používat papírové. A moc mě to mrzí.
Přebalovací podložka - využila jsem u lékaře u malých ležících miminek a pak na dovolené. JInak leží ve skříni. Na to by mi stačil jeden balík papírových podložek.... Navíc vrstvy pul-a další vrstva (většinou kojenecký plyš a nebo bambusový aksamit) hrozně kloužou a celá podložka se hrne. Mám jednu podložku ještě s mezivrstvou, takže neklouže, je měkčí, ale zase není moc skladná... Co se ale vyplatí, je laminované froté jen v jedné vrstvě. Využijete ho i na chránič prostěradla či kanape...


A proč vlastně mám stále látkové pleny?

Vlastně už ani nevím. Asi ze zvyku. Jsou objemné, nepohodlné,  při nandavání s mina bojuju, přebalovat už musím relativně často, ven se vzít nedají, smrdí nám po tom v bytě a je s tím práce. 
Ale jsou krásné a je pravda, že díky mému šití jsme obzvlášť na plenkách dvojčat hodně ušetřili a nemusí tahat domů balíky papírových plen a neustále hlídat slevy. I když tak 1 balík na dítě a měsíc stejně spotřebujeme.


A jaké jsou vaše zkušenosti po delším látkování? 

Jsem moc náročná, když odmítám přebalovat častěji než po dvou hodinách? A vydržela vám plenka dvě děti? A celou dobu látkování velikostně i kapacitně? A skutečně vám vydržely pleny až do odplenkování dítěte? Ztenčila se plenka, udělaly se díry? A co vliv kvality vody a hlavě sušičky? A co sedělo jednomu, bylo dobře i druhému? 
Díky za názory

Možná vás můj článek (a názory) pohoršily, ale mám pocit, že článků "Hurá jdeme látkovat" je všude spoustu, ale je třeba dodat i to další, negativní. Něco jiného je půlroční miminko a zkušenosti s ním a něco jiného 2-3 leté děti. Je třeba projít celé plenkovací období, abyste mohly soudit, jestli je všechno opravdu tak růžové.

 Prosím přečtěte si také komentáře pod článkem. Je tam spoustu nejrůznějších názorů a zkušeností i od jiných látkujících maminek a určitě to  stojí za to.

40 komentářů:

  1. tak zalezi, kolik bude orlik vazit az budem odplenkovavat, ale co mam jednovelikostni MMT a BG tak ty nosi od narozeni. jako jo, na trikilove dite bych je nedala, ale tomu ctyrkilovemu uz sedely dobre. no a stejne malokdo je liny jako ja a pouziva na novorozence ctverce a ne kalhotovky/kapsovky/aio..
    jinak si tedy myslim, ze ty plenky oddelava dost susicka. ja mam pleny po dvou detech (byly pujcene a hojne vyuzivane) a zatim si pri pouzivani u tretiho nestezuju. a na prebalovani po dvou hodinach jsem si zvykla.
    ad podlozky - my hodne cestujeme a proto ji hodne vyuziju. prebalujeme standardne v prirode, na stole, na lavici atp.
    jedine co mi zatim odeslo, byly ty pytle na pleny. a to nebyly nejlevnejsi.. :-p (tehda jsem jeste nesila).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bum genius mám jednu jedinou kupovanou, Je široká, ale sedí dobře. ALe odložila jsem jí jako s ostatníma kapsovkama cca v roce. Nestíhala sát.

      Vymazat
    2. u nas pomalu nestihaj sat ani jednorazovky co davam na noc.. :-D orlik je udesny prutokac.. on necura moc casto, ale zato hodne.. ja to resim pridanim bambusove vkladacky k tomu origo futru.

      Vymazat
  2. Otazku, zda pleny vydrzi kazdodenni ci obdenni prani po dobu x let, jsem si kladla jeste predtim, nez jsem zacala sit. Pokud ale porovnam vlastni pocit z latkove vlozky a jednorazove, tak vsechny dalsi otazky, jako je doba suseni, zivotnost, cetnost prani, pocity pri rucnim predpirani a skladovani, povazuji za bezpredmetne a jasne vyhrava latka.

    Cuddy z emimina

    OdpovědětVymazat
  3. Za mě musím říct, že pořádnou nálož přežila spíš látkovka než papírovka. Při použití látkovky to tak nějak chytly svrchňáky, v papírovce snad až mikina. A papírovku vestoje taky neoblíknu, ale to je možná o cviku. Papírovky smrdí mnohem víc, navíc některé smrdí i nepoužité (taková ta děsně čistá vůně). Použitá papírovka je cítit na sto honů, to látkovka moc nesmrdí (což je spíš nevýhoda). Děti v papírovkách mají víc opruzenin, musí se používat drahá kosmetika...já skoro nemažu, nebo večer nějakým levným krémem a v pohodě. Opruzený byl syn jen z papírovek.
    Taky si myslím, že jsou papírové pleny příčinou čím dál tím pozdějšího učení dětí na nočník, protože je to opravdu pohodlnější pro rodiče a nakonec i pro děti.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě se děti neopruzují v ničem, ani po týdnu na dovolené v papíru...
      papírové a učení na nočník, z mé zkušenosti vliv nemá.
      Papírové smrdí, to je fakt, ale ty levnější (tesco, dm...) suché ne, použité v závislosti na tom, jak dlouho jsou nevynesené. Pro mě srovnatelně (míň) než látkovky. Taky záleží na stáří dítěte. Zatímco novorozenec cítit moc není, tak dítě živící se masem velmi.

      Vymazat
    2. Nemyslím, že by papírovka-látka měla vliv na učení jako takové, ale pro rodiče je to prostě tak pohodlné (říkáš si, že je dítě v suchu, že to vydrží...). Posunutí věku učení na nočník za posledních dvacet let se popřít nedá, spíš jsi exot s ročním dítětem vysazovaným na nočník než s tříletým v plenkách.
      Eva

      Vymazat
    3. Dokud to Žížalákovi v hlavě neudělalo cvak, tak se počůrával ať jsme dělali cokoliv. V okamžik, kdy to cvak udělalo, tak byl bez plín a bez nehody i na noc. V podstatě ze dne na den. Dítě musí do toho dospět. Bylo mu cca 2,5 roku.
      Dvojčatům je rok a půl a začneme až tak květen, červen kdy už bude teplo a budou moc být venku na zahrádce bez kalhot.
      Pro mě i papírovky jsou velká pomoc, zejména na cesty a dovolenou. Takže bych je nezatracovala. A to je látkování dvojčat jiná liga než u jednoho dítěte.

      Vymazat
    4. mě se ani jedno dítě v látkovkách neopruzovalo (jen výjimečně, kdy jsme si nevšimli kakání), zápach jednorázovek je jen u některých značek, ty dvoje co teď pouíváme nesmrdí ani před ani po použití-teda né chemicky. Látkovky jsme měli jen mnou ušité na trénování na nočník, jinak jsme je nepoužívali. Obě děti jakmile začali stát jsem přebalovala z 90% jen ve stoje.

      Vymazat
  4. Napsala jsi to zajímavě ;-) . Holt pro látkovky musí být nadšení ;-). Já jsem ke konci přebalovala po cca 1.5 hodině, dřív mě to taky nebavilo. A už mi pak dost vadilo to rozpadávání plenek (u nás to bylo snad i rychleji, než za třičtvrtě roku, V. má agresivní moč), proto jsem pak už radši zvolila praní tepláčků než plenek emoticon . A ač mě to samotnou překvapilo, tak jsem skoro celou dobu používala čtvercovky a bambusové vkládačky. Kalhotovky mi vždycky připadaly zbytečně objemné kolem pasu. Kapsovkám jsem na chuť nepřišla nikdy. Každopádně pro mě ale ekologie a prospěšnost pro dítě vyhrává, podle mně se to vyplatí i s praním a sušením (teda mně určitě se čtvercema a několika vkládačkama :D).

    OdpovědětVymazat
  5. kopíruju reakci od Caramilla, které to se nejde vložit
    Zajímavý článek, je dobře, že jsi to napsala, je to pravda, není to jen vše "pohádka", u Jasmínky jsem byla zarytý odpůrce vyhazovacích, u K. používám taky látku, ale je to přesně tak, jak píšeš, že vlastně ani sama nevím, proč. Asi se mi to líbí, je to levnější - pro mě určitě, když si je šiji a látky mám většinou za výhodné ceny. Navíc mi vadí to, že vyhazovací plenky dost smrdí, alespoň některé značky... To pelichání v sušce, to jsem taky zjistila...

    OdpovědětVymazat
  6. Já látkuju už cca 4 roky dvě děti a některé plenky, které jsem používala skoro od začátku (jednovelikostní též až od cca 6 kg), tak mi drží, jiné se trhají. Ty, co jsem více šetřila, tak vypadají lépe a myslím si, že při větším zápřahu by ty 2 děti asi vydržely, na třetí dítko už by to bylo asi na nouzovku. Suším na sušáku. Obě nosili stejné pleny, seděli jim, nějak jsem to neřešila, to, co prvnímu nevyhovovalo jsem prodala a ostatní využila pro druhého. Čtvercovky ani VV jsem tedy nepoužívala, nejraději mám kalhotovky a na to svrchňáky. Ale teda na návštěvy, výlety, dny mimo domov jsem brala jednorázovky a i na noc je používám, mám hodně čůrací děti :-) Vliv látkovech na dřívější chození na nočník nepozoruji :-) Daisyr

    OdpovědětVymazat
  7. Musím říct, že s Tebou úplně nesouhlasím s tím, jestli plenka vydrží od narození po nočník, se savostí a s tím, kolik dětí zvládne.
    Synek byl téměř čtyřkilový a jednovelikostní plenky mu byly od začátku (tedy od asi 8. dne, kdy jsme najeli na látku) až do konce (odplenkovali jsme ve 2 a čtvrt, cca 13-14kg. Navíc od narození hodně čůral, takže ty kalhotkovky využil hned od začátku. Dcerka byla drobnější a kakala 12x denně, takže jsem první týdny dávala čtvercovku nebo čč s vkládačkou a místo svrchňáčků kapsovku. sedělo jí to krásně, neprotékalo nikde nic. Ale musela jsem upravit střih. Ten původní mi kolem nožiček neseděl hezky. ten nový sedí krásně i teď v 10kg a seděl i synkovi v těch 14kg.
    Se savostí jsme nikdy neměli problém. Že by mi plenka protekla, se stalo párkrát v noci, když byly děti nemocné a pily nárazově víc než obvykle, a výjimečně někde venku, když jsem nestihla nebo zapomněla přebalit. Až úplně na konci před odplenkováním synek začal opravdu hodně pít a to nedávaly látkovky ani jednorázovky. Naopak vůbec nemůžu dávat jednorázovky na noc a i na dovolené beru látku, která nemá problém. Mám Babylove Nature a ty možná nejsou nejkapacitnější z jednorázovek. Jiné ale testovat nechci, mám spotřebu asi tak balík za rok :) Moje děti nepijou moc, takže i kapsovky dávám po celé plenkovací období a na doma je to moje nejoblíbenější balení. Doma mi nevadí častěji sledovat a vycpávám naopak málo, aby plenka byla pohodlná. Ke konci posloužily dobře jako tréninkové kalhotky. Šup dolů, vyčůrat, šup zpět :)
    No a pokud jde o životnost, tak já zatím vyřadila jen své prvopokusy a bylo třeba opravit několik suchých zipů, vesměs na levnějších kupovaných plínkách nebo kde jsem dávala takový ten jemný suchý zip v metráži. Ten se srazil, osuchal a na některých místech i vytrhal. Klasický plenkový sucháč drží perfektně. Vyřadit jsem musela už i jedny svrchňáky, které začaly provlhat. Měla jsem je ale skoro rok na synka jako jediné (jinak měl vlňáky), tak jim to nemám za zlé :)

    OdpovědětVymazat
  8. Poslední rok a půl suším všechno jedině v sušičce, před tím byly kalhotkovky na topení, a gumičky drží, nic se neodlaminovalo. Po prvních pokusech se mi ale pár kalhotkovek srazilo, tak už všechno suším jen na nízkou teplotu. Vyladila jsem materiálové složení tak, že plenka saje dostatečně, netvrdne a nesráží se. Obecně ale výbava slouží už třetí rok (jednu dobu jsem 1,5 výbavy měla pro 2 děti - plínek mám max. tak 30) a zatím není důvod obměňovat. Okoukané vzory mi nevadí :) Jen občas ušiju nové svrchňáky jen tak, pro radost.
    No a proč látkuju - je to míň pohodlné na obsluhu, to jednoznačně. Používám ale celou dobu separačky, prací i jednorázové, a ty mi to hodně usnadňují. S dcerkou už vůbec nepřepírám plenky v ruce.
    Mně samotné jsou látkové vložky o tolik pohodlnější než jednorázové (a to jak menstruační, tak i slipové), že nevěřím, že je dítěti v jednorázovce dobře a zdravě. Zbavila jsem se i některých obtíží. Jsem tedy přesvědčená, že jsou pro děti zdravější a to jak pro holky, tak hlavně pro kluky. Druhý důvod je, že obecně nesnáším spotřební životní styl - koupit, použít, vyhodit. Používání věcí dokola je mi vlastní, přijde mi to normální. Jednorázovky občas využívám a těším se z jejich komfortu, i jednorázové nádobí má občas své využití. Ale tak, jako by mi přišlo praštěné jíst doma z papírových tácků plastovými příbory, tak mi přijde pitomé vyhazovat plínky. Třetí důvod je to šití - prostě mě těší, že si plínky můžu ušít sama. A obecně se mi líbí, připadají mi mnohem hezčí :) A nakonec určitě i ty finance. Když jsme na dovolené a vezeme jednorázovky a vlhčené ubrousky, peníze se jen točí. A poslední důvod - vidím na sobě, že jak má dítě jednoráz, tak přestávám přemýšlet, jestli a jak často vyměšuj, jestli není plínka mokrá, neřeším nočník... A kolikrát se stane, že má na sobě plínku tři, čtyři hodiny, což se mi s látkou nestane. Ale ta moč se prostě rozkládá a není to zdravé. Taky u jednorázu je mi líto vyhazovat plínku, která ještě není durch, vidím za tím ty peníze. Látkovku vyměním klidně i jen trošku mokrou, hlavně, ať je dítě v sucho a pohodlí.
    Takže sečteno - nevidím to zdaleka tak negativně, jako Ty. U mě pozitiva jednoznačně převažují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za dlouhý příspěvek. Určitě velmi přínosný pro nerozhodné maminky. Pojala jsi to systematicky a velmi si toho vážím a jsem ráda, že můžeš porovnat další aspekty. Ono totiž těch nadšených článků "hurá jdeme látkovat" bylo už hodně a je třeba i zohlednit i zkušenosti maminek s více dětmi v různém věku.

      Vymazat
  9. Vesmes souhlasim. Prvni 3 mesice u S. co mel 3.5kg, respektive prvniho pul roku u O. 2.3kg jsem pouzivala novorozenecke a vv, ctverce, kalhotovka byla obr balik. U starsiho plenka prestala pres den stihat okolo 2.narozenin, prestalo me bavit prebalovat pokazde kdyz se pocural a byl mokry durch i s oblecenim, nekdy to bylo jen na 30 min, do dalsiho curani, tak je na jednorazu, nocnik zatim ma na chlubeni.V noci nocni vycpana v ve vlnakach nestihala uz daleko driv, je teda fakt ze mel flasku pred spanim, do roku a pul se budil na jednu flasku i v noci, takze noc jsem jela latkovkach jen chvili. Stejne tak souhlas s tim opotrebovanim, rok mam susicku a plenky zacinaji odchazet, mam jich okolo 30, + ty novorozenecke a vv, oba jsem latkovala soucasne chvili a stejne plenky co mam po nekom uz odesly vesmes vsechny, resp. mely dirky, a byl to uz kus hadru, a ty co jsem kupovala ja nove uz odchazi nektere taky. Ale latkovani me bavi, dostala jsem se tak vlastne k siti, druheho latkuju, ale odmitam byt otrok, takze dovolene jsou s jednorazovkama, na chate mi v lese neuschly ani ctverce v lete za den:) opruzeny nebyl poradne ani jeden, ani z latky, ani z jednorazu a musim teda rict, ze v latce v satku nemel ani jeden vajecinu az kdesi, kdezto v jednorazu vzdycky. Na to je a byla latka super. tytyty

    OdpovědětVymazat
  10. Ve mě se mele trocha ekonomického i ekologického myšlení, pro látkovky jsem se rozhodla zhruba před 10 lety. Tehdy byly v ČR 2 firmy, které moderní látkovky dovážely, zakoupila jsem od jedné z nich celou sadu od narození po nočník za tuším 5,5tis a u prvního dítěte jsem si zapisovala praní. Věděla jsem, kolik plenek mám v jedné várce (+/- 1ks), počet plenek jsem vynásobila průměrnou cenou plenky v akci a měla jsem časem spočítáno, že po 7 měsících se mi investice splatita a od té doby jsem měla jediné náklady a to na praní. Prala jsem tehdy v mýdlovém slizu, takže zbylé náklady byly jen voda a elektřina. Výhrou bylo, že vícevrstvé plenky do vkládaček se velmi rychle naučil používat i muž a prckovi výborně seděly. Prcek měl stolici zhruba 6x denně a to velmi dlouhou dobu.
    Na další dítě jsem tak měla kompletní plenkovou výbavu připravenou po starším, ale brzy se mi začala větší velikost vkládacích plenek rozpadat, proto tvrdím, že vydržely 1,5 dítěte. Dokoupila jsem balík nových, pro zpestření jsem zkusila i pár nových druhů, tehdy se u nás začal trh s plenkama slibně rozvíjet. Třetí dítě nosí stále stejné svrchňáčky, které jsem zakoupila na první dítě, u některých bylo nutné vyměnit gumičky kolem nožiček, zpuchřely. Vkládačky se postupně rozpadly všechny, nakoupila jsem bambusové látky a našila si nové. Zůstala jsem v podstatě věrná tomu prvnímu systému, který jsem poznala - vícevrstvé obdélníkové vkládačky, které složením na třetiny vytvoří ten správný tvar, ten dám do kvalitních svrchňáčků. Většinu ostatních systémů jsem vyzkoušela, ale nepřišla jsem jim na chuť. Svrchňáčky jsou pro každou váhovou/velikostní kategorii jiné, takže sedí hezky, vkládačky byly ve 2 velikostech. Když jsem si koupila plenku "od narození po nočník" tak novorozenci protékala kolem nožiček, v podbřišku měl šílený sklad materiálu, který ho snad i musel tlačit, dítko kolem 1,5 roku už mělo plenku bederní. V tomto stejná zkušenost jako u pisatelky Susu sufik. Na třetí dítko jsem ještě zhruba do půl roku používala kombinovaně jako vkládačky i klasické čtvercovky na novosklad. Ale na noc dávám u třetího dítka z pohodlnosti papírovku. Ráno si ráda poležím, pomazlím se s prckem u kojení a je mi proti mysli okamžitě vstávat k přebalování, vysvlékat rozehřáté rozespalé miminko, přenášet ho do koupelny na umytí zadečku... Látkovka buď neabsorbuje takové množství, co prcek k ránu vyprodukuje nebo bych ho musela obalit jako kouli, či jít přebalit ihned po procitnutí.
    Co se času týče, nejsou pro mě látkovky nijak zatěžující, naházím do kýble, jednou za 3 dny do pračky, po vyprání pověsím, suché poskládám. Půl roku suším doma na sušáku, půl roku venku. Tohle všechno zvládne v případě nouze i muž, nyní i starší děti. Je to, jako bych řekla, že je pro mě pracné namazat si krajíc chleba máslem.
    Bobek zachytí separačka, to je jediná investice navíc od dob příkrmů, ale zase od této doby je stolice formovaná, takže ji i se separačkou hodím do záchodu a spláchnu. Jednou za čas není trávení tak ideální a je potřeba plenku předeprat. S opruzeninami mělo problém spíš prostřední dítko, tomu papírovky nedělaly moc dobře, ostatním dětem je jedno, v čem jsou.
    Ze zápachem jsme problém v podstatě neměli, když ano, přišlo se na banánlní příčinu.

    OdpovědětVymazat
  11. a pokračování, nepustilo mě to do jednoho příspěvku....
    Přebaluji cca po 2 - 3 hodinách, s papírovkama je to srovnatelné v případě, že se dítě opruzuje, když ne, tak mu papírovku nechám 3 - 4h, což mi nepřijde až tak podstatný rozdíl. Jsem schopná vzít si látkovku na přebalení na návštěvu, ale na celodenní výlety a dovolené jsem vděčná za vynález papírovek. Přirovnávám to k jídlu z konzervy, taky se jednou za čas hodí, ale jíst to každý den?
    Za mě látkovky rozhodně ano. Rozumně. Kdo používá kapsovky, které mají vysoké pořizovací náklady a je jich potřeba hodně, asi moc neušetří. Když si někdo koupí kvalitní svrchňáčky, může je nakonec vycpat čímkoliv - čtvercovky, staré ručníky, vícevrstvé plenky, perfoldy, kalhotkovky, to už záleží na každém a jeho možnostech či preferencích.
    Ale ráda bych zbořila jeden mýtus - že děti v látkových plenkách se naučí dříve na nočník, je to nesmysl. První dítě se na nočník naučilo týden před 2. narozeninami, druhé v 22 měsících, třetí teď bude mít 15 měsíců a momentálně má období, kdy si na nočník odmítá sednout. Nemá to nic společného s tím, jestli děti cítí vlhko atd., je to jen o dozrání mozkového centra, kdy začne fungovat to uvědomění si vyměšování a schopnost ovlivnit ho.

    OdpovědětVymazat
  12. Zuzko díky za příspěvek. Jak je vidět, působí na životnost plenek hodně faktorů a jsem ráda, že někdo má podobné zkušenosti jako já.

    OdpovědětVymazat
  13. Pravda o látkových plenách? promiň, ale dýchá na mě z článku trochu únava, což je s dvojčaty pochopitelné. Odlátkovala jsem svou holčičku, je pravda, že gumičky na plenách určitě nevydrží 3 děti, ale jinak si dovolím nesouhlasit. A to téměř se vším. Je na každém jaké si to své látkování udělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jako se vším. Vždycky záleží na přístupu...

      Vymazat
  14. Jeee, parádní článek k zamyšlení! Z mého pohledu mi látkovky vyhovují i přes určitou nekomfornost více než papírové. Jsem zvykla přebalovat i teď 10-mesíční miminko hodně často, ideálně co hodinu, hodinu a půl a snažím se i dávat na nočník a už se dostavují první úspěchy:) Tak často přebaluju proto, že si říkám, jak mě by se líbílo být v počúraných kalhotech a ještě si do nich přidávat nějakou potřebu navíc, taky po určité době se moč začíná rozkládat a dráždit pokožku. U jednorázových pleny vždycky tak trochu trpím, když vyhazuje jen trošku počúranou plínu a taky mám vnitřní problém s tím, jakou hromadu odpadu vyprodukuji za jeden den. Ale je pravda, že teď v zimě jsou možnosti přebalovaní venku omezené, tak se přebalovací interval prodlužuje, ale doma se snažím měnit plínu hned, jak je i jen trochu mokrá.

    Co se životnosti týče, tak naprosto souhlasím. Z mé zkušenosti většina plín těžko přežije jedno dítě. Po prvním dítěti sice pllíny stále používám na doma, ale vypadají děsivě, potrhané, prodřené, často drží silou vůle. A to bez ohledu na to, zda jsem šila z nových či recyklovaných látek (použila jsem froté, flanel, bavlnu - platno). U druhého dítěte jsem si našila výbavu jen z recy látek (mikiny z teplákoviny, bavlněný mikroplyš - či jak se jmenuje, z flísu a flanelových košil), už jsem si více vybírala a dívala se na to, jak je látka pevná a měkká a zatím musím říct, že jsem se ve většině trefila dobře. A nejlépe drží teplákovina a mikroplyš - zkrátka pevnější a tlustší látky. Určitě záleží na správně zvolených materiálech, tenká bavlna či úplet toho moc nevydží.

    U kapsovek a svrchňáků se mi jako nejuniverzálnější rostoucí střih nejvíce osvědčily ty s křidélky, hezky seděly už od 2 měsíčního miminka a sedí i do teď a zkoušela jsem i na 3-letém dítěti (15-16 kilo) a padly taky hezky (žádné bokovky to nejsou). Pravdou je, že u mini-miminka z nich byla velká boule na zadečku, ale byly spolehlivé, neprotékaly.

    Další postřeh - svrchnáky, kapsovky po prvním dítěti už nejsou moc spolehlivé, PUL je praním oslaben a na nekterých místech jso asi malinké dírky (asi jsem si je tam udělala sama prstýnkem, při vkládaní plín do kapsy, často dřu pul vrstvu prstýnkem), takže na noc či dlouhou procházku se nehodí.

    Jako náplň pleny jsem si nejvíc oblíbila froté ručníky (čtverce) zašité ve flanelu, přijde mi to jako nejlepši kombinace savosti a schnutí. Taky mám ještě klasické čtvercovky od mámy, které jí zbyly po nás (tři děti) a ty se mi začaly rozpadat až po té, co jsem je na radu jedné kamarádky dala vydezinfikovat do sava. Ty které savovou kúrou neprošly, stále hezky slouží. jejich skládání mi nevadí, mám to zavedeno tak, že suché pleny "nahážeme" do velkého šuplíku v komodě přebalovacího pultu a až při přebalování si potřebné pleny složíme, mezitím malé větrá zadeček na vzduchu.

    Tak jo, látkování zdar!

    OdpovědětVymazat
  15. Za mne s látkováním spokojenost :-) Ne že by vše bylo ideální a v růžových barvách, ale zvolená kombinace klasických čtvercovek a vlněných (příp. PUL) svrchňáčků spolu se snahou a pokusy o bezplenkovou metodu mi přijde jako ideální způsob a opravdu mi vyhovoval. A pokud nás potká to štěstí mít ještě i další dítko, půjdu do toho znova ;-)
    Já teda ještě musím vyslovit svůj názor s učením dětí na nočník: každý ať si myslí své, ale já jsem po dvou dětech nabyla přesvědčení, že je naprostý nesmysl, že by si malé dítě neuvědomovalo svou potřebu a že toto uvědomění v jeho hlavě dozrává až kolem třetího roku (jak jsem četla v různých časopisech), a proto nemá cenu učit jej na nočník dříve. Má to cenu! A ačkoliv mi se dařila spíše "poloplenková" nežli bezplenková metoda, musím říct, že je skvělá věc :-) Věřte, že je mnohem pohodlnější vyklápět "nálož" z nočníku než z plenky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. věřím, že je pohodlnější vylít nočník. Mám vyzkoušeno. Bohužel dvojčata jsou trochu jiná liga a trénování na nočník si nechávám na zahrádku až bude teplo.
      Co se týká bezplenkovky, tak jsem nezkoušela, u prvního jsem o ní nevěděla, u dvojčat to nezvládám. Ale ze zkušenosti mé kamarádky - bezplenkovka funguje pokud je dítě schopné se koncentrovat. Respektive jakmile má kolem sebe moc zajímavých věcí, které potřebuje prozkoumat (a tudíž se pohybovat), už nevysílá ty jasné signály a matka moc nestíhá. Taky nevydrží sedět nad miskou či nočníkem a metoda se stává méně spolehlivou.

      Vymazat
  16. Mam odlatkovane dve deti, plenky mi na dve deti vydrzely a pak jsem je jeste prodala. Kapacitne na konci opravdu nestacily. Ven jsem brala jednoraz. Problem mam jediny u nocnich plenek, ze obe deti se mi okolo dvou let zacaly opruzovat, takze jsme stejne skoncily u jednorazu. Nic mi teda doma nesmrdi, prebalovani do latkovek mne neobtezovalo. Za sebe vim, jaky je komfort v latkovkach pro mne, takze to stejne vnimam u deti.

    Ale moje obe deti byly velmi brzy odplenkovane.

    OdpovědětVymazat
  17. Moje zkušenost získaná u dvou dětí, obě odlátkované: plenky (samodoma co dům dal, hlavně HD froté a flanel + froté vkládačky) vydržely a cestují i po kamarádkách. Nevydržel PUL, na druhé jsem došívala svrchňáky + neodolala jsem barvám a vzorům, ale to nemuselo být. Jak by vydržely s absorpcí u tříletého děcka, nevím. Totéž velikost, i když HD jsou hodně rostoucí.

    Náklady nízké (sešívala jsem zbytkovou metráž a ležáky ze skříně naší babičky), radost z krásy veliká. Práno v mýdlovém slizu a občas v perkarbonátu.

    Poloplenkovka (na pohodu bezplenkovka stylem Když děcko rudne v obličeji, tak asi tlačí, no tak ho dám nad nočník) byla skvělá - děti se krásně vykakaly, nebolelo je bříško, noc bez pláče jako bonus pro maminku.Jednorázovky jsme měli jen do porodnice, tak se u syna objevila tak prudká reakce, že jsem je ani dál dávat nemohla.Dcera je to samé v růžovém provedení.

    Od cca 8 měsíců, kdy se začali víc pohybovat, měli místo plen tréningové kalhotky (střih Caramilla) a do nich froté vkládačku, tvarované plíny jen na noc. tréningáče byly pro mě přátelštější na přebalování- s trénigáčema u kolen nikdo daleko neprchne. Přebalování je frk frk, není nutno rušit dítko od započaté činnosti a někam ho odnášet, pokládat na záda a krotit. Je nutno přebalovat častěji, ale to je mi jedno.
    Plenky tvořily na dětech dost velký balík - aspoň bylo za co ty mimina držet. Tréningáče naproti tomu nejsou silnější než jednorázovka.

    Přijde mi, že každé dítě má období, kdy zkoumá, jak jeho tělíčko funguje. Na řadu přijde i vylučování. teoreticky je to věk tři roky, kdy by se to tak mělo dít. Kdy se tak stane, je ale silně individuální a před tímto obdobím je to reflex "nekakej si do vlastního hnízda" a ne rozumem uvědomovaná věc, tudíž maminka ze své vůle dítě na nočník před tímto obdobím nenaučí (bezplenkovka pracuje s reflexem dítěte). U mých dětí to bylo v roce a půl a u druhého ve věku deset měsíců. Látková plenka pomáhá v tomto zkoumání - je rychle studená. Jednorázovka ne, to je zapařené mokré teplo a to děti neřeší. řeší chlad na zadečku. Obě moje děti si velice rychle přebraly, co vlastně chtějí a odplenkovaly se bez nátlaku a stresu v roce a půl a druhé v deseti měsících. že na ně přišlo zkoumací období jsem si uvědomila až zpětně, když najednou byly plíny suchý a dítě pištělo, běhalo po obýváku a drželo se za zadeček, neschopné situaci řešit. Nabídnutý nočník (známý nočník z dob bezplenkování) přinesl vítanou úlevu a oni to rychle chápou. Odplenkování bylo beze stresu, podnět k němu daly samy děti /narozdíl od švagrové, která si fakt mákla kolem odplenkovávání, které dítě nechápalo+ zničená sedačka, koberce/, já se jen vezla.

    Vzpomínám na jednu těžce nemocnou paní, která mi řekla:Přebalujte svoje děťátko často, ono to období bez plín je hrozně krátký. S tou vzpomínkou na ni přebaluju děti tak často, jak bych chtěla, aby ony jednou přebalovaly mě.

    Čas, který strávím prací kolem plen (cca hodinu týdně - to je míň než cesta do obchodu pro jednorázovky), beru jako investici do zdraví a spokojenosti mých dětí. Pokud se dítě pokaká těsně před odchodem na autobus, plínu chytnu, hodím do kýble, zaliju vodou a odcházím. Je to jen plína.

    čím déle jsem dávala látkovky, tím víc se mi líbí, i to, že se děti nenásilně učí nekonzumnímu způsobu života a tomu, že se o sebe musíme navzájem starat a pomáhat si.

    Katka

    OdpovědětVymazat
  18. Na odplenkování látkové plínky opravdu nepomáhají - syn to měl jako zábavu, že má plíny najednou barevné místo jednorázovek. Takže prostě až mu to v hlavě secvaklo, tak se odplínkoval během týdne a látkovky na to vliv neměly.
    Spíš chci dodat, že pokuď někdo chce látkovat z důvodu, že ušetří, tak bych chtěla oponovat, že to tak úplně není pravda. Přišel nám právě účet za elektriku a proti stejnému období o rok předtím (před narozením dcery) máme spotřebu o celou čtvrtinu ! vyšší. Nepořizovali jsme do domácnosti žádný nový spotřebič. Jasný je, že s malým miminem přibylo prádla o odhadem jednu, možná 2 pračky týdně navíc, ale prostě to přisuzuji spotřebě sušičky a pračky na praní a sušení látkovek (2 - 3 pračky týdně). V létě jsem co nejvíc sušila venku, dosušovala jsem jen minimálně. Takže pokuď pominu ekologické hledisko, tak ekonomická výhoda látkovek při sušení v sušičce dost mizí, je s tím práce při kompletaci, apod.... Asi budu látkovat ještě přes léto, kdy budu moct využít sušení venku a na podzim už asi plíny rozprodám a už pojedeme v jednorázovkách a snad brzy odplínkujeme.

    Květa

    OdpovědětVymazat
  19. U prvních dvou dětí jsem zkoušela látkové pleny - čtvercovky, koupila jsem si bazarové, něco jsem měla od mamky. Ale brzy jsem přešla na jednorázové papírové. Prostě jsem nějak nestíhala. A střídala jsem to - občas období látkovek, občas papírovek, těch ale bylo víc :-)

    U třetího jsem si pořídila kalhotové plenky Baby Lucy, PUL svrchní kalhotky, flísové svrchní, pletla jsem i vlněné. Vlněné a flísové hodně provlhaly. A zvítězily čtvercové. Malý byl totiž z kalhotovek hodně otlačený a opruzený. Nakonec jsem asi v půl roce skončila látkování a dávala jednorázovky.

    Teď u čtvrtého látkuji skoro tři měsíce a zatím dobré. Dokoupila jsem některé kalhotové plenky. Ale nejvíc používám čtverce, jsou na omak nejpříjemnější a rychle schnou. Máme hodně tvrdou vodu a některé bambusky jsou na omak drsné. Suším venku. Přestávají ale na noc stačit i s vkládací plenkou.

    A taky bych řekla, že se mi dobře látkuje, když jsme doma. Až budeme chodit víc mezi lidi a na výlety, zdají se mi papírovky nějak jednodušší. Ale uvidíme.

    Ale co vidím u sebe jako největší problém u látkovek - vždy mi zhorší ruce. Mám je popraskané od máchání rukou ve vodě. A gumové rukavice mi moc nepomáhají.

    Ještě k tomu opotřebení - čtvercovky mám kvalitní a ty drží krásně (a to přežily už mnoho dětí, půjčujeme si je s kamarádkou) a taky nekvalitní, které se sypou. Kalhotovky Baby Lucy mám nové i bazarové. Bílé z jemného bambusu jsou stále jemné, to jsou ty bazarové. A nové bambusové jsou hrubé.

    Zauvažovala jsem, že bych si plenky i ušila. Ale sotva stíhám zašívat děravé oblečení, tak zatím ne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jen k těm rukám ... nemáchej ... já pevnou nečistotu vyklepnu, spláchnu sprchou, namydlím, a hodím do kýble, nic máchat nemusím ;-)

      Vymazat
  20. Látkovala jsem ne dvojčata, ale dvě děti najednou ... a nejsložitější mi na tom přišlo najít si systém a zorientovat se v nabídce. Nějaká práce navíc s tím je, ale nic, co by mně zásadně zatěžovalo. Velikostně i kapacitně mi plenky stačily po celou dobu ... já tedy používala i čtverce ... a ráda. Materiály odchází dost suškou ... ale je to dost individuální i u relativně stejnýho materiálu ... asi jiná šarže aksamitu - některý pelichá, některý ne ... no a pak ty gumky. Se je chystám přešít ... látkuju už jen na noc jedno dítko, takže mi to nevadí funkčně, spíš esteticky. Z hlediska výdrže materiálu i jednoduchosti údržby na svrchní preferuju vlňáky a flísáky. Peníze moc neřeším, prioritou je pro mně odpad a pohodlí dětí. Šila jsem si vkládačky, na tom se nějaká nerovnost ztratí. Sušičkování asi stojí dost, ale přes zimu a v létě jen načechrávám, dosouším venku, nebo na topení, kompletní cyklus dávám jen v přechodným období. Co se týče objemnosti plenky, nesnažím se o maximální kapacitu, radši častěji přebalím. Na odplenkování to podle mně po zkušenostech se třema prckama fakt vliv nemá.

    OdpovědětVymazat
  21. Jsem zvědavá, co budu říkat za delší čas, ale po roce látkování dvojčat u mě rozhodně vedou látkovky, a to právě přesně v těch věcech, které píšeš, že ti vadí na látkovkách. Zápach - mě prostě v bytě smrdí víc jednorázovky čekající na vyhození než kýbl látkovek. Manipulace, nandání a spolehlivost - holky mi naprosto v pohodě na jedno čůrání už teď pročůrají jednorázovku, takže venkovní nehody jsem zažila jen s nimi, u jednorázovek musím štelovat a bojuju s tím, jak se mrskají, často si ji šoupnou tak, že prostě vše teče ven. Fakt je, že já nepoužívám kalhotkové plenky, mám jich pár a je to neuvěřitelně nepohodlná věc. Dávám je jenom na noc, když už děti spí, protože věřím, že boj to musí být. Používám SIO systém a všechno zapínám "jen jednou", oproti AIO má výhodu, že se právě materiály méně opotřebovávají a je cenově jinde. A na doma používáme klidně čtverce a nějakou savou vložku, na jedno čůrání to stačí, musím častěji přebalovat, což mi nedělá problém.

    OdpovědětVymazat
  22. Já látkuju rok a čtvrt na svém prvním dítěti. Používám (ano jsem zastaralá) čtvercovky, vyrostla jsem v tom, sestra je používá taky, mamka na mladší sestru taky. Bylo to pro mě naprosto přirozené a hlavně ekonomicky nejpřijatelnější. Dost plenek mám od mamky ještě po nás, něco od tchýně, něco od známé. Čtvercovky rozhodně vydrží dlouho, obzvlášť ty starší jsou pevnější ale i ty nové jsou dobré, 3 děti zvládají v pohodě a to jsou používané ob den či 3 dny. Nemáme sušičku, suším doma na půdě a to je ideál, nepřekáží a dobře to tam schne. Nejdřív jsem skládala normálně na pruhy, ale pak se mi nevešly do jednoho typu svrchních kalhotek (ty jsem taky všechny dostala po někom, pár odkoupila za minimum), tak jsem přešla na skládání na draka a to je bezva. Kakání neproteče ven. A se savostí nemám problé, dávám 2 čtvrecovky, jednu na draka, jednu na dlouho se založením vepředu (mám kluka) a vydží v pohodě i noc. Jen když spí dlouho tak je to už hoodně nacucané.Když jsem je skládala na dlouho tak mi občas protekly, te už je to opravu výjimka, ani nepamatuju kdy se to naposledy stalo. Na cesty nosím papírovky, kvůli místu, většinou cestuju s honě věcmi a už bych látkovky nepobrala a nebo je tam kam jedu nemám kde vyprat.
    Smrad mi nevadí, manžel to snáší taky dobře, kýbl máme v koupelně a ani ne zavřený a jde to když se pere ob den až 2 dny. Časté přebalování jejen o zvyku. A přebalit rok a čtvrt dítě které utíká to je taky jen o cviku, manžel to zvládá taky bravurně a je to hodně o vhodném momentu a případně o rychlosti :) Ale je pravda že dítě musí ležet. Přebalovací podložky jsem používala hodně u miminka, teď když není prokakaný tak pod něj venku hodím mikinu nebo ho prostě položím do trávy a jde to taky :)
    Rozhodně v tom hodlám pokračovat i nadále u všech dalších dětí. Jediné co zvažuju je, že si časem zkusím ušít svrchní kalhotky, ale to spíš pro svůj pocit a že to chci zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  23. Teda já se nestačím divit. Tolik mýtů o plenkách a od někoho, kdo látkoval. Jaké plenky jste proboha používala, že nevydržely nálož (kvalitní noční třeba vydrží mnohonásobně víc než jednorázka)? A co to bylo za plenky, že pelichaly a nevydržely na víc dětí (po dvou letech mám plenky jako nové). A přebalovat dítě několik minut? I u utíkajícího mi to trvá maximálně 30 vteřin. A víte, že pro novorozence existuje víc možností než čtverec nebo novorozenecká kalhotovka (i když ta je nejlepší). A že to finančně vyjde lépe jen s bazárkovými? Mám výbavu jak pro trojčata a zásadně jen nové plenky a jsem na tom pořád i s údržbou lépe než s jednorázem. A že to smrdí? Skladuju dokonce bez víka a ani návštěvy nic necítí. Kdybych o Vás nevěděla, tak si myslím, že jste snad nikdy nelátkovala. Zastavte se někdy u mě na semináři. Snad Vám prozradím tajemství pořádného látkování... Vendula Šrámková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Veroniko. Asi nemám potřebu obhajovat své názory a zkušenosti po 4 letech přebalování a praní a 3 dětech na látkovkách. A další dítě si už opravdu pořizovat nebudeme a dvojčata snad už během měsíce budou bez (papírových) plín, takže přednášku považuji za zbytečnou. Jen k materiálu. Plenky jsem zkoušela různé značky, ale většinu času jsem používala své vlastní a z materiálu koupeného na šijemedětem - aksamit, bambusový flís, pul a pod. Čili nejlepší materiály dostupné na českém trhu. Opraly se všechny. Některé na osnovu zhruba po 2 letech. (asi sušička). Schválně jsem přidala do článku fotku. Co se týká protékání - u 2-letých dětí bylo úplně jedno, co je to za materiál. Proteklo všechno.
      Škoda, že už jsou všechny moje látkové plenky prodané nebo darované. Ráda bych vám jednu věnovala na rozstříhání a k ní kousky nových materiálů, ze kterých jsem je šila. Asi by to byl šok to porovnání.


      Vymazat
  24. Dobrý den,
    dovolím si taky přidat mé zkušenosti. Látkovat s prckem jsem začala asi ve 4 měsíci. Látkovat od narození mi trochu "rozmluvila" porodní (i látková) asistentka, která říkala, ať se s tím v šestinedělí moc netrápíme. Až když nebudeme vědět "co by", ať to zkusíme. Měla pravdu. Mě látkování chytlo. Známá, která začala od narození ve čtvercích, tak nakonec vůbec nelátkuje.

    Osobně jsem zkusila čtverce asi jednou, ale asi po dvou pokusech jsem to vzdala a koupila rovnou kalhotkové mini plenky. Čtverce jsem zavrhla i krůli manželovi, který byl ochotný přebalovat. Věřím, že by ho to jinak odradilo. Prcek neměl při narození ani 3 kg, takže mini kalhotovky jsem odložila až na přelomu 6./7. měsíce. Zkusila jsem i SIO a AIO, ale nakonec jsem zkončila hlavně u kalhotovek, které jsem prvně zavrhovala. AIO protekla i po půl hodině, nebo když byla plenka hodně nacpaná, tak zase odstávala. SIO proteklo kvůli "uprděnému" zadečku - stolice i 5x za den. Přejít na látkovky byl taky tento důvod, protože se opakovaně stávalo, že měl prcek ráno po probuzení celá pokakaná zádíčka. Nebavilo mě pořád přepírat pyžamka.

    Vyzkoušela jsem taky několik značek kalhotovek. Některé padnou lépe, jiné hůře. Ale každé dítě má jiné proporce a každému vyhovuje něco jiného. Aktuálně (syn má 11 kg a necelé 2 roky) mi vystačí 5 plenek na den. Kombinuju SIO a kalhotovky podle potřeby. Ale ven jedině kalhotovku. SIO pročůrá rychleji. Na noc už jen jednorázovku - látku jsem musela v noci přebalit a mnohdy se prcek budil, tak proto. Někdo by řekl, že látka dobře zvolená musí vydržet. Záleží ale na proporcích dítěte. Koupila jsem si noční plenku a použila asi 2x. Byla příliš velká. Syn má malou prdelku a některé značky plenek mám na prostředních patentkách, vč. svrchňáků. Doufám, že pomalu odlátkujeme a plenky použiji i na další mimčo.

    To, co jste psala, je plná pravda. Ať si každý říká co chce. My si po půl roce látkování koupili sušičku. Za to děkuju látkovkám. Kdybych nelátkovala, nikdy bych si ji nakoupila. Určitě jde na plenkách vidět opotřebení ze sušičky. Ale raději si koupím pár nových kousků, než abych se vrátila k věšení plenek. To tvrdé prkno na prdelku dítěti už dávat nebudu. Nemluvím tady ani o přestání látkovat. Za 1. si při každé papírovce řeknu kolik jsem právě vyhodila do koše a za 2. mi smrdí. Smrdí mi balík rozdělaných plenek. Smrdí mi plenka když ji má dítě na zadečku při čůrání a to nemluvě o té příšerně nacucané gelové formě co hážu do koše. Když jsme na dovolené týden používali jednorázovky, měl manžel hroznou radost že doma může obléct látkovku. Taky mu to smrdí.

    Jinak jsem na látkovkách našla super výhodu - v zimě se nemusíte bát, že dítě sedí na holé zemi - přece jen má jistou izolační vrstvu navíc. :-) No a náš syn spíš vypadá, že se nechce osplenkovat, aby si mohl vybírat motiv plenky co bude mít na zadečku :-D

    OdpovědětVymazat
  25. Ruzne deti, ruzne zkusenosti. Ja to vzdala s dcerou v roce, nedavala jsem prebalovani kazdou hodinu, ono i papirovku jsem nesmela nechat dyl nez 3h, jinak protekla. Hodne pila. Kamoska ma holcicku, ktery v roce a pul staci 1 (!) ctverec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahoďte tabulky a srovnání, každé dítě je jiné. Některé snese látkovou plenu a některé má rádo umělou.

      Vymazat
  26. Není to nerelevantní :). Rozhodně je možné to takto srovnat minimálně nějak okrajově. Pokud má člověk trochu rozumu a nespolehne se na to na 100 %, je to v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ale pak jsou tabulky jen orientační a defacto nemá cenu se podle nich řidit :D :).

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.