30. května 2014

Suchý zip na plenky - testování

Tenhle článek mám v hlavě už dlouho. Mám doma 3 druhy suchého zipu, který se používá na plenky a na těch mých už ho používám skoro rok. A každý je jiný.... háčky jsou v podstatě stejné, na tom asi nic zkoumat nebudu, takže jde o ty sametové kousky, na které se suchá...

1) suchý zip plenkový APLIX na šijemdetem 48,-/m , na detivbavlnke 1,2 Eur/m 
speciální na plenky, má pevná, hebká, zakulacená očka, ani po delší době neztrácí tvar, očka se nevysuchávají, jsou stále hezká. Zip se také nezapere. Jediná výhrada, na krajích se začíná po roce používání lehce třepit.



2) suchý zip evropského výrobce  deti v bavlnke 0,7 Eur/m
I ten jsem zkoušela. Výrobce zaručuje 10 tisíc suchnutí stejně jako Aplix. Už při koupi okem poznáte rozdíl. Je hodně podobný standartnímu suchému zipu z galanterky. Struktura je víc "rozčesaná". Po delším používání se očka jakoby vytrhávají trošku nahoru, nejsou tak uhlazená. Nicméně i po cca roce používání zip suchá velmi dobře a není s ním jediný problém. Takže kromě estetiky nemám jedinou výhradu. Je to ale dáno strukturou zipu samotného. Na druhou stranu je zde i úspora na ceně, takže tento zip si své místo v plenkovém světě určitě zaslouží. Je levnější, ale velmi kvalitní náhradou Aplixu.


3) suchý zip v metráži detivbavlnke 0,25 Eur/ 1cm šíře 140cm
největší výhodou zipu je to, že si vystřihnete tvar, jaký potřebujete.  Takže se zdá ideální na svrchňáčky, kde potřebujete pruh třeba 5 cm a ještě ho po stranách sešikmit... ALE. Ano, tento zip má velké ale. Bohužel má velmi malou trvanlivost a rychle se osuchá. Po roce používání sice ještě drží, ale již spíše symbolicky. Měla jsem ho na svrchňáčcích a není to ono, na bříšku po roce prostě přestane suchat. Při šití poslední várky plínek jsem ho dala na horní část háčků na uši, tam se v podstatě nesuchá, protože ty zipy jsou málokdy přes bříško přes sebe. Pak jsem ho použila jako protikusy na zajištění zipu při praní.  Bohužel ani na těchto málo frekventovaných místech se moc neosvědčil. Ztratil tvar, opral se a moc nedrží. Na uších má tendenci se kroutit a není tak pevný.


Nicméně všechny tyto varianty jsou daleko lepší volbou, než jakýkoliv suchý zip z galanterky.

Prosím napište mi i své zkušenosti - jaký zip máte a jak jste spokojené.

14 komentářů:

  1. Já nic zlého netušíc (? - přechodníky neumím) použila obyčejný z galanterky a opravdu to není ono. Zatím ještě suchá, ale... Takže díky za info, asi ta suchoucha na svrchňácích přešiju z něčeho pořádného.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja co sila pleny a pouzivala je cirka rok, tak jsem mela jenom zipy z galanterky a zalezi zip od zipu - v jedne galanterce jsem nakoupila ruzne barvy a přestože to bylo v jednom obchodě, tak už po pár praních (cirka 1 měsic) mi odešel první sucháč a pak ještě nějaké další, ale pár jich zůstalo do dneška. Pak jsem se dívala, že odešly ty sucháče, které už při koupi byla takové měkké, a dost poddajné a ve srovnání s přeživšími, už při koupi k sobě nepřilnávaly tak jako ty co přežily do dneška. Pro dcerku jsem si našila novou plenkovou výbavu a použila tam zase jeden zip z galanterky (Flex-tex - pro ty z Prahy) o šíři cca 10 cm (nastříhala jsem si ho naproužky podle potřeby) a zatím používám a peru ob den a zipy drží krásně. Mám ještě staré svrchňáky Mio a na nich jsou zipy ve srovnání s Flex-texovými mnohem měkčí. Nicméně na funkci to nemá žádný vliv, že by ty tužší nějak otlačovaly bříško či tak něco.

    OdpovědětVymazat
  3. já mám ještě suchý zip - očka z unuodesign a je super, zatím ho tedy nemám na plenkách tak dlouho, ale vypadá slušně, hezky drží, hezky se s ním pracuje, i mi přijde takový jemnější a opravu očka v metráži na pleny nedávat, mně se vysuchala ani ne po roce používání a již i pleny na zakázku jsem předělávala, protože na očkách prostě přestaly háčky držet :-/ co se sucháčem, který nesuchá, že? takže na velice frekventovaná místa jako jsou pleny určitě nedávat, ostatní mám také a je to velký rozdíl, také mám i ta očka z DvB a je fakt, že po několika praních je estetičnost v nenávratnu, ale stále suchají ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já na unou z principu nenakupuju ( pro mě má majitelka ke spoustě věcí velmi specifický přístup, který nehodlám podporovat), takže neposoudím jaký má sucháče. Já nedám dopustit na aplix.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. tak už jsi to našla http://www.detivbavlnke.sk/detivbavlnke2/eshop/2-1-Galanteria/0/5/2-suchy-zips-Aplix

      Vymazat
    4. jééé, děkuju! jestli to je na mě, tak jo, našla, chvilku potom, co jsem na to napsala dotaz, proto pak ho i smazla, abych zbytecne neúkolovala - stačilo znovu si přečíst začátek tvého článku:)

      Vymazat
    5. Mám také ten z unuo a spokojenost. V provozu je tedy zatím relativně krátkou dobu (cca 3 měsíce), ale zatím vypadá naprosto v pohodě, zatímco PUL ze šijemdětem už na jedněch odešel, oogga boogga (nevím odkud) se sepraly.

      Vymazat
    6. ogga se seperou všechny ať jsou odkudkoliv....

      Vymazat
    7. k tomu PUL, koupila jsem jeden přes Dům látek - byl pevnější (se vzorem kytek na hnědém podkladě a druhý s dinosaury) než ten co mám ze šijemdětem a už první měsíc používání se mi oddělil PUL od látky, takže teď mám takový "šustivý sáček" na tom. bohužel nemám od toho paragon, tak to ani nemůžu reklamovat. Zatím teda funguje tak jak má, ale trnu, kdy ho někdo při používání protrhne. Našíla jsem si z toho patery svrchňáky a teď přemýšlím co s tím, zda to neupdatovat na kapsovky, aby byl ten oddělený pul aspon trochu víc chráněný. Nemáte s tím někdo zkušenost. Není třebas fígl, kterým by šel zpátky "přižehlit" k látce?

      Vymazat
    8. jediná rada je nenakupovat v Domě látek. A nejen kvůli zcela nevhodnému chování majitele, ale také kvůli tomu, že hodně z jeho látek je druhá jakost a neupozorní na to, např. celá várka pulu od něj byla závadná a všichni, kteří si ho koupili, dopadli stejně - tj. vrstva se odlepila. Přilepit ani přižehlit se nedá. Ale na druhou stranu není to na závadu funkčnosti. Jedny jsem si takhle "odlaminovala" omylem v sušičce....

      Vymazat
    9. hm, tak to je teda smutné, že takto vědomě prodávají druhou jakost... škoda, že od toho nemám paragon. Můžu se zeptat, kde nakupujete Vy? pokud jsem dobře pochopila bydlíte také v Praze. Já ještě znám Flex tex v Holešovicích, ale tam kvalita některých látek je úplně strašná, něco jde... Děkuju.

      Vymazat
    10. Flex-tex - dají se tam najít poklady, plátna ještě v http://www.patchworky.cz/index.php/vypis/1/_latky_, hodně na www.gabinka.cz a jinak beru velkoobchodně a nebo přes prostředníky z hromadných objednávek.
      Ale plenky už nešiju... brala jsme z detivbavlnke.

      Vymazat
  4. Já jsem jednou použila nějaký elastický suchý zip (z Unua) a naprostá tragédie... Drží sice dobře, ale špatně se naopak rozepíná, , vytahalo se, nevypadá to vůbec hezky. Takže pokorně zpět ke klasickému plenkovému suchému zipu.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.