a tady postup:
potřebujeme:
1/2 hrnku kukuřičného škrobu (já dělala z bramborového... Amylon)
1 hrnek jedlé sody
3/4 hrnku vody.
no já to brala podle toho, kolik jsem nasypala z pytlíčku sody do hrnku a poměrově pak ten zbytek. Ze 100g sody jsem udělala 38 kousků
dáme do hrnce, smícháme s vodou
vaříme na mírním ohni do zhoustnutí
dáme do mísy, přikryjeme mokrou utěrkou a necháme vychladnout
Dejte na plech na pečící papír. Nezapomeňte na dirky na šňůrku - já dělala špejlí a chce to větší, sotva jsem pak provlékla jehlu s nití. Teoreticky podle maďarského návodu by to mělo i samovolně uschnout. Já dala do trouby na 80 asi na hodinu, v půlce jsem otočila.
a tady porovnání slabého a silnějšího. Těsto dost vyskočí.
Těsto je náchylné na všechny nerovnosti - je vidět slabší/silnější válení, podsypání škrobem (dělá fleky) a taky musím přiznat, že se mi tak hezky nelesknou jako v originále.
Ale vypadají hezky
Velmi zajímavý nápad!
OdpovědětVymazatDobrý den, skúšam to, ale cesto sa mi rozpadá a drobí. Ked ho navhlčím, je to trochu lepšie, ale aj tak sa mi pri vyvalovaní rozpadá a drobí. Poradíte? Ďakujem.
OdpovědětVymazatmě se narozpadlo. Možná, jestli bylo málo zapařené... přidala bych vodu. Ale už si to moc nepamatuju, článek je několik let starý
VymazatTaké možnost. já jsem zůstala u starého dobrého vizovického (octového) pečiva, zdobily jsme s dcerkou zrnky pepře a hřebíčkem, novým kořením... pomatlaly vajíčkem. je to krásné, žluťoučké, lesklé. asi nebudu už experimentovat.
OdpovědětVymazat