10. dubna 2013

Novorozenecké svrchňáčky s křidýlky - fotonávod

Pohrála jsem si s dalším střihem a na světě jsou svrchňáčky s křidélky pro miminka od 2,5 do 5,5 kil. Záleží na proporcích miminka a také na velikosti vnitřní plíny. V 5 kilech se standartní jednovelikostní plínou už začínají být těsné.



A jako u ostatních plenek, i tady jsem vám při šití nafotila fotonávod.


Co budete potřebovat:
Pul - šila jsem ze zbytků a odstřižků. Potřebujete pul užší i kratší než na standartní plenku, takže je to docela fajn. Stačí nejmenší rozměr 30 (šířka) x35 (výška). Ale lepší je 35x40 (delší uši a krytka bříška v kuse střižená se svrchňáčky)
lemovací gumička - cca 1m, ale záleží kus od kusu
zmenšovací patentky
suchý zip plenkový a nebo patentky na zapínání (u patentek nutné delší uši podle standartního střihu)

upozornění k lemovacím gumičkám!!!! kvalita konkrétní gumičky velmi ovlivní i velikost svrchňáčků. Měla jsem v ruce několik značek a typů. Nejčastější jsou ty od Stoklasy ale i ty se velmi liší pružností. Málo pruží šedá, tmavě modrá. Naopak růžová byla v pohodě. Chce to opravdu ručně vyzkoušet a natahovat podle konkrétní potřeby a gumičky. Další gumičky jsem měla ze šijemdětem, resp. z Ameriky (ale od stejného dodavatele)   to jsou ty s obrázky. Tyto gumičky jsou hodně drahé, ale kvalita je někde jinde. Jsou hustší, daleko líp pruží a vydrží víc. Žmolkují ale stejně. Svrchňáčky lemované obrázky vyšly o hodně menší než gumičkou od Stoklasy.



1. vystřihněte z pulu tělo svrchňáčků, křidýlka a proužky na podložení patentků. Krytku bříška můžete vynechat a nebo střihnout z jiného kusu a přišít zvlášť. Mizícím fixem si označte, kde bude suchý zip a zmenšovací patentky.








2. zvažte, kdy patentkovat. U jedné plenky jsem patentkovala hned, ale pak se hůř přišívala gumička kolem dokola. Takže je možné tento krok vynechat a patentky dát až úplně nakonec. Patentky podložte proužkem, aby se nevytrhly.

3. Našijte suchý zip. U suchého zipu v metráži můžete našít proužek od kraje do kraje. Pokud chcete použít speciální plenkový zip, stříheněte ho kousek od kraje, aby se ho pak lemovací gumička nedotýkala a dobře se řasila.  





 4. Křidýlka z jedné strany olemujte gumičkou. Dobře se přišívá 3 krokým cikcakem, ale jde to i rovným. Ten používám u vzorovaných gumiček.
 
 5. Přišpendlete krytku bříška a pak přišijte křidýlko k plence. Většinou začínám u horní patentky. Zkoušela jsem přišívat, aby byl šev nahoru a i tak, aby byl šev dolů. Je to asi jedno, ale pokud je šev nahoru, tak pul tolik při šití neklouže. Na šití pulu, gumiček a vůbec věcí, které se tahají a kloužou se mi hodně osvědčila kráčející patka. 



 6. Teď přijde příprava na lemování gumičkou. Ale předtím je potřeba trošku upravit střih. Všude tam, kde se vyskytuje ostrý roh ho stříhněte do kulata. Hlavně se to týká bříška a uší. Proč se trápit s rohy, když se to dá udělat jednodušeji.


 7. Lemování začněte na uchu, tam, kde pak bude suchý zip. Ten spoj překryje a nemusíte řešit začištění.
8. Olemujte celou plenku, křidýlka lemujte po švu, kde jste ho přišili k tělu. Natahujte všude, kde je zapotřebí. Netahejte v krajích suchého zipu na bocích bříška a kolem uší.

9. Připravte si suchý zip na uši. Délku uzpůsobte tomu, jak moc jste zkrátili uši pulu (že ho bylo málo). Mám ráda rozměr mezi 4 až 5 cm. Na každou stranu hladký a háčky. A nezapomeňte na protikusy hladné strany, aby se zip nepřisuchal v pračce někam jinam.
10. pokud jste ještě nenacvakali patentky, teď je správná doba.

A je hotovo


3 komentáře:

  1. Ty beruškový jsou nejhezčí :-). Odkud je? Tipuju zahraničí, v českých e-shopech jsem ho nikde neobjevila...
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. mylly http://www.myllymuksut.com/doityourself-diaper-p-565.html ale koukám, že už malý berušky nemají, mám je už asi rok...

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, jsem uplna zacatecnice a tak bych potrebovala poradit prosim Vas kde najdu rozmery (konstrukci strihu)toho těla svrchňáčků v češtině? Svuj oblibeny stih zadny nemam jelikoz jsem jeste zadne lat. plenky nesila a ani na Vasem odkaze ,,volne stazitelnych,, strihu jsem to nikde nenasla. Pro jistotu jsem Vam poslala na email vasi foto viz nahore kde jsem oznacila cervenyma primkama mista kde bych potrebovala znat ty rozmery. A pro novorozence s vahou 3,5-4kg lze usit i tyto? pro jak velke deti jsou: http://www.susu-sufik.blogspot.cz/2012/03/pul-svrchnacky-fotonavod.html ?A mate tu prosim strih nebo navod na PUL pro 3,5 az 7/8kg dite? A jeste prosim dotaz nemate tu fotonavod jakyhokoliv nositka zde na strankach krome tech od wewe v češtině? Predem Vam moc dekuji za odpovedi a budu se na nich tesit:-) Zdravi Kankova.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.