26. května 2012

Kapsovky - postup a fotonávod

Už dlouho se chystám napsat článek o šití kapsovek.



Další článek je o tom,  jak se šijí různé typy kapes v kapsovkách. Je jich spousta druhů.
O materiálech na kapsovky si přečtěte zde
Určitě si ale vyberete i něco z free střihů 
Já šiju podle svého střihu, který si pokaždé různě upravuju a zkouším nové varinaty.


Budete potřebovat (upravte dle svého střihu):

pul cca 33 cm šířky a 45 cm výšky, pokud bude výška vyšší, tím lépe, nemusíte krytku bříška přišívat
suedecloth (SD) podobné délky i šířky
patentky na zmenšování + případné zapínání/suchý zip na zapínání
lastin
plavkovinu na uši (verze na patentky)


1. Vystřihněte pul - tělo plenky, krytku bříška. Pokud máte vyšší pul tím lépe, krytku bříška z pulu nestříhejte, nechtě v kuse a pak ji jen ohnete.
Vystříhněte suedecloth - z těla plenky odečtěte krytku bříška (cca 3-4 cm) a nechte na zádech plnou délku. Další obdélník potřebujete na kapsu - šířka plenky a výška cca 8 cm
Pak ještě plavkovinu - ideální je 8x25 cm na každé ucho
2. Napřed tělo plenky z pul. Přišijte krytku bříška a nebo si vyznačte ohyb 
3. Vyznačte si půlku, vzdálenosti patentek a napatentujte zmenšovací patentky. Já dávám rozteč 5,5 cm. tj. střed a 5,5 obě do boku. Vzdálenost od bříška - 8, 11, 13 (nebo 8, 11,5 a 14). Patentky podložte kouskem pulu, suede a nebo flísem. Jinak se budou vytrhávat. 
Našijte suchý zip (3 cm od bříška) a nebo napatentkujte patentky (3 cm od bříška, 2 řady vzdálené 2,5, mezi patentky také 2,5)
4. Nyní vnitřní vrstva - suedecloth. Už nic jiného nedávám. Savého rozhodně ne, jen to zlobí a maximálně bych ještě uvažovala nad mikroflísem.
Takže kapsa. Vezmeme tělo suede, nahoře, kde bude kapsa založíme a prošijeme. To samé uděláme s krytkou kapsy. Přiložíme k tělu z pul a přeměříme. Dáme na sebe, aby se obě založené části překrývaly a sešpendlíme
 5. Naměříme potřebnou šířku kapsy, aby byla pohodlná na manipulaci.  Označíme fixem a sešijeme každou stranu zvlášť, aby nám ve středu vznukla kapsa.



 6. Uši - ty jsou vhodné jen pro patentkovou verzi, lépe se zapínají. Plavkovinu seženete různě. Mají ve flex-texu, ale i v obchodech s látkami pro tanec  a najdete i velkoobchody.
Jak tedy na uši  - obdelník přehntěte na půlku, pak na čtvrtinu. Já si vytvořila formu ucha podle staré krabičky. Mám ráda tohle měření - neměření. Jinak se to špatně odhaduje. 
Uši jsem zkoušela různé. Čtvereček, obdelníček, čtvereček s rohy ohnutýmu dovnitř (držela je patentka na zapínání), ale nakonec je nejlepší oblouk.


Plavkovinu na čtvrtiny obšiju, odstříhnu a otočím. Šije se dost špatně, na stroji s tím budete bojovat, nitě se neprovážou.  Jde to ale s kráčející patkou. Plavkovinu při šití lehce napínejte, niť napětí na 8, steh rovný co nejhustší a stejně to chce prosít víckrát.
Jinak se dá i na Overlocku, ale není to tak hezké. 
Kráčející patku jsem tedy u kapsovek využila maximálně, jinak už je nešiju. Pul se nehrnul, SD nenatahovat a lastin se taky našíval úžasně.

 7. Plenku zkompletujeme. Napřed přišijeme SD k bříšku a zádům 

8. Přeměříme, že všechno sedí a sešijeme zbytek. šířka v nejužším místě mezi nožičkama je 14 cm. U verze na patentky přišijte uši, u verze na suchý zip uši jen lehce zaoblete.

9. Nezapomeňte na uši, ty je potřeba našít tak, aby seděly na obou stranách stejně. Vyčnívající ucho by mělo být dlouhé 4 cm, šířka 4-5 cm v nejširším místě. Uši prošijte v místě spoje s plenkou několikrát, aby se nevytrhly.

10. Po otočení by plenka měla vypadat takhle. Doporučuju opět přeměřit přeložením na půlku a zkontrolovat, jestli je vše souměrné a např. kapsa na obou uších končí na stejném místě.

 11. Teď lastin. Šiju 3-krokým cik cakem a výšku 4, šířku 2,5. Lastin před šitím natáhněte 3x na max, před začátkem zapošijte a při šití napínejte před i za patkou. Hodně pomůže kráčející patka, lastin se šije o mnoho líp. Patka ho přidržuje a nepotřebujete tři ruce.
Na nožičkách řasím na max od prostřední zmenšovací patentky až skoro k uchu (viz o 3 fotky výše) a na zádech opět na skoro celé délce, ale gumička je natažená jen napůl. Opět jsem zkoušela různé délky gumiček, ale na nožičkách je nutné ji vytáhnout až co nejvýš k zadečku jinak to teče a na zádech je také lepší celá šířka, jinak je jí potřeba napnout víc a škrtí to. Pokud máte slabší pul ( a ne třeba tlustou minky), není nutné lastin natahovat na maximum, plenka pak vychází docela malá. Na maximum je potřeba natahovat např. u kalhotkovek, které mají tlusté vrstvy a ty pružnost lastinu snižují. U tenkého pulu se suede to ale nehrozí.
 plenka po našití lastinu. Lastin našívejte na stranu, kde je pul.

 12. Plenku s lastinem otočíme a obšijeme ještě zezhora kolem dokola. Uši šijeme po pul. V místě gumiček jen posuňte jehlu do levé pozice (pokud to stroj umí) a nebo trošku uhněte patkou směrem ke středu. Výsledná šířka mezi nožičkama v nejužším místě je cca 12-13 cm (místo na vkládačku - mezi vnitřními švy). Rozhodně nedělejte ale větší než 15 cm, je to moc široké, vkládačky se hrnou (vyzkoušeno).

13. Zbývá našít suchý zip a nebo docvakat patentky na uši. Patentky dávám dvě na každé ucho, vzdálenost mezi nimi je 2,5.
Zip je potřeba sešít napřed háčky a očka, odsříhnout rohy, aby nebyl zip ostrý na manipulaci a pak našít na ucho. Háčky dovnitř a očka nahoru, aby šly zapnout jedno ucho přes druhé. Je dobré také dát protikusy dovnitř plenky, aby se suché zipy zajistily při prací a nenasuchaly se na další prádlo.




14. A je hotovo


11 komentářů:

  1. děkuji za další super článek už dlouho se kopu k tomu ušít kapsovky protože jich máme hrozně málo a ted už zas mám trošku elán do toho díky díky díky

    OdpovědětVymazat
  2. díky. No však už ten článek slibuju aspoň dva měsíce. Taky jsem nutně potřebovala kapsovky.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek, díky! Jen by mě zajímalo, co lze ještě použít místo plavkoviny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jdou i prodloužit uši, jen to nebude tak elastické.

      Vymazat
  4. Ahoj Sufiku, potřebuju poradit- ušila jsem plenku podle tvého návodu a protekla na zádíčkách. Jako vnitřní vrstvu jsem použila suede. Všude na něj čtu jen chválu, ale mě se zdá, že nějak pomalu saje... Zůstávají na něm kapky, které stékají. Plenka protekla opravdu pořádně, nejedná se o nějaké provlhnutí, navíc mám kluka, takže čůrá hlavně vepředu, kolem zádíček má plenku dost utaženou. Zlepší se savost po několika vypráních? Nebo je nějaký jiný fígl? Díky moc, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suede není savý materiál, je to mezivrstva, která zajistí dítěti suchou kůži. Nesaje, jen odvádí vlhkost dál a sám je suchý. Kapsovku je nutné vycpat, nejlépe bambusem a nebo mikrovláknem. Takže pokud není vycpaná, proteče a hodně, tekutina se nemá do čeho nasáknout.

      Vymazat
    2. ještě mě napadlo, jestli to bylo vyprané... ale v zásadě, tohle u suede neznám.

      Vymazat
  5. Vycpané to bylo, tak mimo ještě nejsem ;-). Pátrala jsem po internetu a suedecoth nemá stejně jako mikroflís rád mýdlo, takže by to mohlo být tím- běžně totiž peru pleny v mýdlovém slizu. Zkusím to pořádně vymáchat a prát v něčem jiném, snad se savost zlepší. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no mýdlový slizem by to být mohlo, to mě nenapadlo. Já peru v prášku, takže s tímhle zkušenost nemám.

      Vymazat
  6. Zdravím Vás! Můžete mi prosím prozradit, jak dlouhý má být ten lastin co našívám do nohaviček a k pasu? nemůžu se dopídit aby to bylo dobře nařasené. Díky moc!
    JanaK

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.