22. března 2012

Vkládačky

Pokud tápete, o čem to vlastně bude, přečtěte si o látkových plenkách obecně

Otázka ohledně vkládaček je jasná - jakou.
Odpověď zas tak jasná není. Záleží na tom
1) do jaké plenky
2) co máte rádi


Takže začnu z toho do jaké plenky. Ne každá plenka je stejně dlouhá a široká. Do kapsovek dáte širší, protože jinak vám proteče po krajích. Naopak do kalhotovky dáte užší, protože po široké by se vám všechno přes gumičky přesunulo ven. Také berte v potaz, jestli je plenka zmenšená nebo ne. 

A jaké vkládačky? Jasně že musí sát co nejvíc a být co nejmenší. Čtverce jsou pro mne absolutní nesající přežitek. A za bambus a luxus savosti si ráda připlatím. V dnešní době se dělají i "umělé" mikroflísové vkládačky, ale materiál se na ně sehnat nedá.

Na materiály a jejich popis se podívejte zde.

Já mám nejradši asi český flís. A občas v kombinaci s aksamitem. A pak přidávám, co mi zbyde - převážně froté. Všechno bambus.
Český flís mám již několikátou várku a pokaždé je trochu jiný na vzhled a omak, ale savost je stejná.

Tady je přehled mých oblíbených vkládaček
Přiznávám, vkládačky šiju ze zbytků. Oni to zas nemůžou být úplné pidi zbytky, ale po vystřihnutí plín toho zbývá dost. Hlavně pokud máte jen jeden metr látky. 
A ještě záleží na další věci, máte sušičku? Jestli ano, je vám jedno, kolik to má vrstev a jak dlouho to bude sát. V opačném případě je rozdíl ve schnutí velký. I to by mělo ovlivnit váš výběr.

Vkládačky akamitové
Vrstvy: 2x aksamit, uvnitř 1 (u dlouhé)-2 vrstvy (u kratších) flísu. U malých dávám i zbytky froté.
Do čeho: do kalhotovky
Rozměry. Zkoušela jsem všechno možné. Šířka 9-11 cm, ale 10 je tak ideál. Záleží na plíně. Délka -  zkoušela jsem od 20 do 70cm. Každá se hodí na něco jiného.

70 a 60 cm nemám ráda. Jsou dlouhé a je to zbytečné. Spíš překáží. 
40, 50 cm - ohybám jen horní část. Pro kluka ideální. Pro holčičky, které potřebují hlavně střed plenky, už tak ne.
30 cm - mí favorité. Těch mám nejvíc. Dávám většinou dvě. Vystačí na celou délku plenky a dobře se s nimi manipuluje. Dávám do jedné 4 vrstvy. Ale do úplně zmenšené plenky jsou relativně dlouhé.
20 a 25 cm - těch mám taky hodně. Přidávám je jen na nejvíc namáhané místo, aby zvýšily savost. Klidně můžou být i 8-9 cm široké a rozhodně 4 vrstvy.
patentky na vkládačkách - považuju za zbytečnost. Jednak je nepřipínám a přijde mi, že ty patentky tlačí. Kromě toho, pokud máte pohyblivé dítě, tak je rozkopne tak nebo tak.

 Flísové vkládačky
opět jsem zkoušela rozměry. Ta nejmenší ze zbytku má na délku 15 cm a je v podstatě nepoužitelná.  Takže nejmenší použitelný rozměr je 20 cm.  Ten první obrázek, to jsou rok staré vkládačky ze středního flísu. Jsou žmolkaté, ale sají stále dobře.
Do kapsovek si šiju dlouhé a široké vkládačky. Mají na šířku 12-13 cm a vejdou se přesně na šířku kapsy, aby to neprotékalo. Ale přeměřte si svojí kapsovku. Délka cca 33 cm. 

 Perfoldy 
Dvouvrtsvý čtverec, který se podle potřeby přehne na polovinu nebo třetiny. Hlavní výhoda je variabilita a rychle schnutí. Tedy to hlavně. 

Mám různé rozměry.  2 vrstvy českého bambusového flísu. Rozměry cca 22-35x30 
 a proč je každý jinak velký? dá se složit na třetiny nebo menší jen na půl. Do zmenšené i prodloužené plenky. Při více délkách je větší variabilita vkládání do kapsovek a zmenší se velikost plenky na zadečku.



Do kapsovek dávám oba, menší napůl a větší na třetiny. Krásně vyplní kapsu. Ten 33 má někdy problém se vejít do zmenšené plíny. Malý zase dávám na kritická místa. 
Do kapsovky dávám minimálně jeden a jeden, celkem tedy 10 vrstev.


Šití vkládaček. 
na obyčejném stroji doporučuju následující postup. 
1. pokud šijete z jednoho kusu, tak konce ohněte do středu a celé zaklapněte jako knihu. Čím míň roztřepených konců, tím líp.
2. v případě, že šijete ze zbytků, narovnejte si to na sebe, důkladně sešpendlete a nebo slepte např. lepidlem kores (jakékoliv lepidlo na bázi vody), vypere se to.
3. nakreslete, jak má být vkládačka velká. Sešijte rovným stehem kolem dokola. Pozor, nesmíte tahat, jinak vám vznikne vlnitá housenka. Dobře se to bude šít s kráčející patkou.
4. u vkládaček z více různých vrstev podle nakreslené čáry odřízněte přebytky ideálně řezacím kolečkem, pak to nebude opižlané od nůžek. 
5. obšijte cik-cakem a nebo overlockovým stehem. Pokud jste si jistí přesností (která je u aksamitu zcela nemožná), rovný steh vynechejte

overlock - udělá práci za vás. Jen slepte/sešpenlete, nakreslete si místo ořezu a obšijte, stroj to odřízne a začistí.


a jak se vyhnout vypadávajícícm  vkládačkám????

Varianta 1 - udělejte do kalhotovky kapsu jako v kapsovce a prostě si jí nacpete. Vhodné zejméma pro neposedné děti.


Varianta 2 - zvolte střih, kde už je vkládačka integrovaná - např. odklápěcí http://susu-sufik.blogspot.com/2012/02/plenka-s-odklapecima-vkladackama.html 











a nebo verzi s chobotem  

7 komentářů:

  1. Super článek, přišel v pravý čas. Chystám se na vkládačky a řešila jsem velikost....Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju. Jsem ráda, že ty mé články jsou někomu k užitku.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já jsem tvůj blog docela přečetla, je bezvadný, ale tenhle článek jsem úplně minula. Teď teprve vidím, že od 22.března, kdy je vložený, jsem tu určitě nebyla, takže logicky...
    Díky za odkaz na něj v diskuzi, kápl mi přesně do noty.
    Jen tedy, není mi úplně jasné u vkládaček, jak rychle ty čtyřvrstvé schnou? Že bude lepší prefold (twofold), je logické, mám se sušením problém, ale i tak by mě ten rozdíl u bambusu zajímal... díky moc!
    Kdoule

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Kdoule, no články dávám postupně. Teď budu psát o šití kapsovek - fototpostup a taky o kapsách v kapsovkách - jaké jsou varinaty. Ale všechno najednou nejde.

    Schnutí vkládaček - ty 4 vrstvé schnou nejpomaleji a nejhůř. Obzvlášť pokud jsou jen z flísu. Tak ten den a půl, někdy i dva. Srovnatelně jako s kalhotovkama okolo gumiček. Perfold je suchý tak za půl dne, den. Jsem v paneláku a také záleží na tom, jestli se topí nebo ne. Vždycky jaro/podzim bez topení je hrůza. To mi to schne třeba i 3 dny. Ale pokud se topí, dosouším na topení a vkládačky jsou suché za pár hodin. Nějak extrémně netvrdnou. Flís je dobrý v tom, že se ani nelepí chloupky jako u aksamitu a vypadá pořád stejně. Ten český mi ani nehrubne.

    OdpovědětVymazat
  5. Sufi, moc díky, to je jasné, že jsou články postupně, tak jsem to vůbec nemyslela, jen mi občas nedojde, jak čas letí, jsem těhu a v práci, dvě děti, uteklo mi to tak, že mi ani nedošlo, že už 2 týdny jsem "tvořivé" blogy neviděla...
    Už se těším na mateřskou, to budu mít doufám víc času na nahlížení, potom to doženu :)
    Kdoule

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, mám ještě dotaz... právě jsem nakoupila bambusovo-konopný český flís a bambusový flís na vyzkoušení na vkládačky. Vyprala a chystám se na šití. Jak se tedy ty prefoldy šijí? Dávají se na sebe líc-rub-líc-rub nebo líc-rub-rub-líc? Původně jsem chtěla šít jen 2vrstvé, že to bude stačit... tak to asi nebude, což? Tak pokud bych dala 2-3 vrstvy flísu, mám dát nahoru ještě vrstvu froté? Jsem už z toho celá tumpachová... :-) díky za radu Sonja

    OdpovědětVymazat
  7. Sonjo, perfold je čtverec, který má dvě vrstvy. Ty se dají na sebe a sešijí kolem dokola. Já šiju na overlocku (stroj, který rovnou přečuhující části ořízne a krásně obmotá nití), ale dá se to i jen obšít cik cakem nebo jiným overlockovým stehem. Je celkem jedno, jestli se k sobě látky dají rubem nebo lícem. Víc vrstev získá až přeložením do plenky. Pokud máš čtverec 33x33 ve dvou vrstvách, tak přeložením na třetinu získáš vkládačku 11x33 v 6 vrtsvách. POkud ho přehneš jen napůl, tak 4 vrstvy a rozměr 16,5x33. Takže záleží na tom, jak širokou máš plenku.
    Klasické vkládačky mají víc vrstev sešitých, takže skládat nemusíš. Ale zase pomaleji schnou. Dávám 3-4 vrstvy a je celkem jedno, jestli jsou rub nebo líc a v jakém pořadí. Spíš jde o to, co je ti nejpříjemnější a považuješ za nejhezčí opticky. Bambusovo-konopný flís jsem nezkoušela. Nevím, jak např. žmolkuje a hrubne.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.