14. května 2016

Legoland recenze

Naše děti milují lego. No aby ne, je to geniální hračka. Trvanlivá, kombinovatelná, dá se snadno dokoupit i prodat. Tak netrvalo dlouho a i my jsme vyrazili s dětmi do Legolandu. 

A co je vlastně Legoland?
 Legoland je vlastně taková velká matějská pouť udělaná ve stylu lega. Zaplatíte vstupné do areálu a atrakce jsou zdarma. 

Legoland má web i v češtině

no a snad mi prominete délku článku a hlavně obrovské množství fotek, ale nevěděla jsem, co vybrat.

Kde to je?
Nejbližší Legoland je v Bavorsku u městečka Gunzburg asi 4 hodiny z Prahy po dálnici. Cesta zde Reálně jsme to ale jeli dýl, myšata neustále hlásila, že musí čůrat, stavěli jsme na jídlo...
U areálu je obří parkoviště, cena je 6 eur za den. Pokud máte ubytování v Legovesničce (viz níže ubytování), parkovné je zdarma


Vstupné
Vstupné se liší. Ceník zde. Děti do 3 let mají vstup zdarma, další kategorie je na děti a další na dospělé. Ceny jsou relativně vysoké. Vyplatí se různé slevy, předprodeje a různé varianty vstupenek sloučené s ubytováním. Rozhodně je lepší si vstupenku koupit přes internet. Kromě peněz ušetříte také nervy na stání ve frontě. Voucher, který si sami vytisknete,  obsahuje čárový kód a s tím jdete rovnou k turniketu. Z areálu lze během dne odejít, dostanete razítko na ruku a zase se vrátit.

Pro koho je Legoland
My jeli přesně před třetími narozeninami našich dvojčat. Hlavně kvůli ceně.... Na atrakce je vstup ne podle věku, ale podle výšky dítěte. Pouze minimum atrakcí je vhodných pro děti menších než 90 cm a děti na ně nepustí a ani děti si to neužijí. Tak 60% atrakcí je vhodná pro děti od 90 cm, další limit byl myslím 110 cm a 130 cm na adrenalinové atrakce. Zvažte tedy, kdy poprvé s dětmi vyrazit. Hřišťátko je asi neuspokojí. Ti naši už přes 90cm naštěstí měli. Každopádně nejvíc si atrakce užijí všechny starší děti, puberťáci, ale i dospělí. Opravdu je na co koukat.

Atrakce:
těch je opravdu hodně, ale abyste je stihli všechny, vyražte ve všední den, respektive dva dny. Jinak strávíte většinu času ve frotě. Jsou tam na to připravení, mají informační tabule s čekací dobou, ale prudící dítě ve frontě je na zabití. Dají se koupit i přednostní pasy na atrakce. Pokud jedete o víkendu, zvažte to.
lodičky
 auta včetně dopravního hřiště
 továrna na kostičky a jednu s logem si odnesete, je zde i velká prodejna kostiček na kusy

 vláček, který jezdí přes celý areál
 velká plocha s městem miniatur
 hrad
 koníci
 po celém areálu jsou lego postavy a zvířata, často s vtipným podtextem, který pochopí jen dospělí
 horské dráhy jsou v areálu tři

 vodních atrakcí je také spousta
 mořský svět - najdete zde i žraloky
 safari - jedete autem a kolem jsou legozvířata
 pirátská kapela, hned vedle obří loď a ostrov pokladů

 divoká řeka
 a něco vodního i pro ty menší
 egyptské stavby a uvnitř lasergame

 labyrint v policejní stanici

 dráha ve výšce



a je toho daleko víc. ...
Nejdůležitější ale je, že se velmi dbá na bezpečnost. Do např. auta se vejde jeden dospělý a jedno dítě. Ale u nás to starší ještě samo nemohlo jezdit... trochu logistický problém pro rodinu se třema dětma....


Obchody a stánky:
U vchodu najdete služby jako úschovnu zavazadel (6 eur), půjčovnu kočárku( 4+6 eur záloha), automat na známky a poštovní schránku. Také je zde obchod nejen s lego oblečením - pokud zapomenete vzít dětem kšiltovku, polijí se a nemáte nic na převlečení, dají se najít kousky i za celkem rozumné ceny.
V areálu je hodně obchůdků s legem, často tématicky rozdělených. U legofabrics si třeba můžete poskládat svého panáčka či koupit kostičky na váhu. V lego obchodech je i spousta doprovodného sortimentu.
Po celém areálu také najdete "výherní stánky" Rozuměj zaplatíš eur,dvě, pět a můžete si zaházet na cíl, lovit prutem rybky a pod. A za úspěch dostanete přerostlou plyšovou obludu v zuřivých barvách.
A pak samozřejmě stánky s "cetkama". Balonky, malování na obličej.... těch naštěstí bylo minimum, byli jsme v týdnu a mimo hlavní sezonu. 


Jídlo a pití:
Začnu pitím. Vemte si ho s sebou. V areálu sice pití lze koupit, ale 3,1 eur za 0,5l je fakt hodně. Dotáčela jsem na záchodcích jednu lahev a teče jen teplá. Takže nic moc....
Jídlo - v areálu je asi 6 restaurací všech možných kuchyní - pizza, čína, řízky, klobásky, dortíky, klasická teplá jídla a samozřejmě milion stánků s kukuřicí, zmrzlinou. Jídlo relativně drahé na české poměry. Zmrzku si asi koupí každý, ale oběd se prodraží.
Pokud jste ubytovaní v legoland vesničce, rozhodně se vyplatí si k balíčku ubytování připlatit za večeři v bufetu (švédské stoly) a také za snídani. Proč? Vaří velmi dobře, výběr je obrovský a po celém dnu a před celým dnem se to rozhodně vyplatí. Teplé jídlo, dostatek pití a ani jsme nestihli ochutnat všechno. I dětem moc chutnalo. K večeři bylo na výběr spousta salátů, polévky, předkrmy, pečivo, sýry, salámy a jiné specialitky místní kuchyně, obligátní smažené všechno možné, ale i omáčky, masa, přílohy. Nechyběly ovoce a zelenina syrová i vařená, deserty. 
Vstup byl opět na voucher s čárovým kódem, děti do 3 let zdarma. Hned si nás vzala servírka, zeptala se, jestli jsme poprvé, ukázala kde co je, usadila ke stolu a už jsme si chodili sami pro to, na co jsme měli chuť.
Snídaně probíhala podobně, jen na jiném místě v hotelu.


Vybavení a zázemí pro malé děti:
Co mne uchvátilo byly rodinné záchodky. No možná to zní směšně, už jsme bez kočáru, tak  nemusím řešit šířku dveří a manévrovací prostor, ale stejně - jsou moc fajn. Jedná se o místnost hned vedle každého záchodku v areálu, kam se pohodlně vejde i kočár pro dvojčata a ještě si tam můžete třeba zatancovat. Kromě wc tam je také umyvadlo a přebalovací pult. Samozřejmostí je také tekuté mýdlo, vlhčené ubrousky. I já jsem se třemi dětmi ocenila, že se tam vejdeme a nemůžou utéct.
U duplo hřišťátka se také najdete velkou halu pro miminka se zázemím. Dovnitř jsme nešli, ale předpokládám klidné místo nejen na přebalení, ale i krmení, ohřev jídla, spaní, odpočinek. Sponzoruje hipp, takže tam určitě budou k dispozici i jejich výrobky pro děti - plenky, jídlo, kosmetika...



Ubytování:
Je velmi různorodé. Legovesnička, hotely ve městě. Nabídku a ceny najdete na webu.
Legovesnička se přístupná z Legolandu zadním vchodem pěšky. A nebo se to dá objet hlavním vchodem autem. Najdete zde různé typy ubytování - kemp, kde si postavíte vlastní stan, "sudy", apartmány a také hotel. 
My jsme bydleli v hotelu na "rytířském hradu". Problém totiž byl, že na stan byla zima a do "sudu" jsme se prostě nevešli. 5 lidí se tam proste nevejde ani kdybychom byli jako sardinky.
Nicméně mimo sezonu byla cena asi -25% a opravdu ubytování bylo něco. Takových detailů z lega, na pokoji varná konvice, kafíčko... pro děti bedna lega na hraní. No podívejte na fotky, prostě jsme jen udělali aaaach. A někdo přemýšlel, takže s dětmi do 3 let jsme automaticky bydleli v bezbariérovém přízemí a kočárek by nebyl problém.














:

Kdy jet a jak ušetřit:
je dobré sledovat akce a slevy na webu. Dá se hodně ušetřit. Rozhodně je výhodné jet na dva dny. Jednak cesta je přeci jen dlouhá, ale při ubytování v legovesničce máte druhý den vstup zdarma, stejně tak jako parkování. Navíc za jeden den to stejně nestihnete. Je velmi dobré jet ve všední den. My na atrakcích čekali minimálně, o prázdninách to bude horší, ale nedovedu si představit ten masakr o víkendu nebo když je nějaká legoakce 

Co si vzít s sebou:
přímo do areálu doporučuju kromě svačiny a pití také pláštěnku. Na vodních atrakcích ji velmi využijete i když bude nebe bez mráčku. Divoká řeka a nebo pirátská loď s vodními děly - pláštěnku vemte radši pro všechny členy rodiny. Stačí igelitové pončo, ty s motivem legolandu jsou pěkně drahé. Tričko na převlečení pokud plánujete navštívit vodní hřiště. A taky pokrývka hlavy. Spousta atrakcí je na přímém slunci. Také vemte "pytel laskomin pro hrocha" do fronty na atrakce. Možná by se hodila i nějaká drobná hra. My čekali jen jednou asi 10 minut a nedovedu si představit v té frontě strávit půl hodiny. 

Celkově legoland doporučuju. Kromě zážitků je velmi milá i pohostinnost a úsměv zaměstnanců na každém kroku. Máme se vČechách ještě co učit.


3 komentáře:

  1. Ali, hezká reportáž. No my gismo to plánovali až budou kluci starší... tak uvidíme kdy vyrazíme.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se plánujeme příští léto s dětmi vydat poprvé o německého legolandu a jsem na to opravdu moc zvědavá. Někde jsem četla, že Legoland v Německu je vůbec největší Legoland na světě. Má prý něco kolem 44 hektarů, takže se bojím, abychom jej za jeden den stihli vůbec celý projít.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.