27. srpna 2013

Potah na lehátko - fotonávod

O kamarádek k nám dokolovalo lehátko. Značně opotřebované, nicméně funkční. Moc už se mi nelíbilo, přeci jen po dětech bylo hodně roztřepané a oprané, tak jsem se jala vytvořit nový potah. Respektive dva najednou, na výměnu. Známe malé děti, když se krmí, tak je to všude a především na lehátku...

A výsledek? Posuďte sami.
Po................................................................................Před



A jak na to?
Já jsem šila dva najednou.. A jako látku jsem použila závěsy z pokojíčku, které už nepoužívám, protože špatně stíní a hlavně hrozně vyšisovaly od sluníčka. Stejně tak jsem použila zbytky vatelínu ze starého přehozu na postel a zbytky molitanu. Jedno lehátko má maximum věcí využitých z původního (molitanové kusy, přezky), druhé je z jiných komponentů.  Takže trocha recyklace, ale na daný účel dobré. 

 Střih 
střih úmyslně nedávám. Každé lehátko je jiné a i když napíšu značku, tak je velice pravděpodobné, že se za ty roky trochu lehátko změnilo, takže doporučuju přeměřovat kus od kusu a zkoušet nasadit potah na konstrukci. Taky se každá látka tahá a chová trochu jinak.

Co budete potřebovat:
nějaké plátno, lepší je pevnější látka, cca metr, nutno přeměřit podle konkrétního lehátka. Originální potah je z pevné lehce pogumované látky.
přezku - buď použijte ze stávajícího potahu a nebo se dají i koupit 
molitan buď ze starého potahu a nebo nový tloušťka 0,5 cm 
volitelně vatelín či jinou výplň různé tuhosti, podle toho, čeho chceme dosáhnout

Postup:
1. prozkoumejte stávající potah. Pokud je ve stádiu rozkladu, vypárejte a rozstříhejte ho tak, aby se dal snadno obkreslit.
Přeměřte délky popruhů a pod. Vypreparujte všechny součástky, které by se mohly hodit - molitan, přezky a pod.

 2. podle stávajícího potahu obkreslete díly nového. Tj. jednou bříško, jednou záda, jednou horní kapsu na zádech, jednou spodní kapsu, přídavný popruh mezi nožičky a u tohoto lehátka cca 2 m popruhu šíře 10 cm (po sešití cca 4,5), může  být i užší
Vystříhněte

3. rozhodněte, jaký druh výplně chcete použít. Lehátko je potřeba vyměkčit. Já šila dvě varianty:
a) podle stávajícího lehátka - tj. vatelín a starý molitan jen kolem dokola zad a pod zadeček. U tohoto typu potřebujete vatelín či jinou výstuž. Nicméně po porovnání obou ušitých variant se mi tahle líbí míň, ale uvidíme, co praxe.
b) použila jsem jenom látku a slabý molitan 0,5 cm na šířku lehátka. Tahle varianta mi přijde pohodlnější. Silnější molitan už by se asi šil hodně špatně. Tenhle molitan není až do kraje, víc jsem ho ve zbytkách prostě neměla, ale nemyslím, že by to bylo na škodu, sedí docela dobře.
4. připravte si jednotlivé komponenty - pásek mezi nožičkama - 2x látka (lícem k sobě) a jedna vrstva vatelínu, sešijte, otočte, ohněte širší část do středu a sešijte. Tudy bude mezi nožičkama procházet popruh a zapínat se
 5. kapsy na zádech a u nožiček jen začistěte na krajích, kde to bude vidět. Díky těmto kapsám potah drží na kovové konstrukci.
 6. popruhy. Přeměřte kolik a jak široké a dlouhé budete kam potřebovat. Já šila šířku 10 cm, otočit (nejlépe zavíracím špendlíkem a nebo používám čínskou hůlku na jídlo, ale lakovanou, ta dobře klouže a má dobrý tvar), prošít kolem dokola. Nezapomeňte popruhy přizpůsobit i šířce spony/přezky. 
 7. Přezky - naměřte a sešijte podle originálu
 8. podle originálu našijte dlouhý popruh na zadní kapsu. Ten pak bude sloužit jako dlouhé nosicí uši lehátka
 9. stejně tak naměřte, kam přijdou pásy kolem bříška (viz bod 7). Přišpendlete.


10. sešpendlíme k sobě všechny části, tj. (jak jdou vrstvy za sebou) vatelín (u verze A), záda, na ně látka stejným směrem kapsa na záda, kapsa na nožičky, na ně lícem dolů bříško. Sešijeme, necháme díru na otočení (já nechala na boku u zadečku)
11. otočíme a vyzkoušíme na konstrukci


 

















12. poměříme výplně u obou variant a nacpeme je dovnitř a znovu zkusíme na konstrukci. U varianty A s kouskama molitanu doporučuju ručně přichytit molitan v rozích pár stehama skrkz naskrz všechny vrstvy, aby se při praní neposunul. 
 13. Pokud vše sedí, zašijeme díru na boku. A také "zuby" přesně v ohybu sedu

14. našijte pásek mezi nožičky. Prošívá se přes všechny vrstvy i molitan.

15. horní část celého potahu obšijte kolem dokola na šířku patky, zpevní se tak a bude líp sedět na konstrukci
Přišijte konec dlouhých nosicích uší podle originálu.

A je hotovo
 a ještě jedna vychytávka k variantě B. Při manipulaci se mi podařilo molitan roztrhnout. No jiný nebyl, tak jsem ho sešila a nacpala znovu dovnitř. A aby se při praní nehnul, prošila jsem to skrz naskrz několika podlouhlýma řadama na zádech. Ale nutné to není.



5 komentářů:

  1. Máme tu také jedno lehátko, značně jeté, ale do celého nového potahu se mi moc nechce:-(
    Obdivuju tě, kolik toho stíháš. Jsi strašně šikovná ženská!

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím se Zuzanou v posledním odstavci:-)

    OdpovědětVymazat
  3. děkuju za chválu,moc si vážím podpory

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.