11. března 2016

Záplaty na kolena - typy a trvanlivost

nějaké věci se nemění. V září našívám nové tepláky do školky a v únoru mají všechny díry a našívám na ně záplaty. 


Jenže postupem času se ukázalo, že není záplata jako záplata...


Na trhu je jich spousta různých typů a nebo si je člověk může udělat doma. Ale jak dlouho vydrží?

základní poznatek: záplatu dělejte co největší. Většinou se tepláky trhnou hned vedle záplaty.

1) záplaty nažehlovací kupované
Ano, to je dobrá volba. Prodávají se v různých tvarech, vzorech, barvách. Nutno ovšem podotknou, že pouhé nažehlení nestačí. Během několika praní se okraje začnou nepříjemně ohrnovat. Pokud ovšem záplatu nažehlíte a pak přišijete, bude celkem trvanlivá. Navíc se záplaty kvalitním podžehlením z výroby netřepí (tedy ne nějak výrazně)



2) záplaty z kočárkoviny
ty mám osobně asi nejradši. Nepodžehluju, jen přišiju hustým cikcakem. Objetí na OL a následné přišití na rovnostehu se neosvědčilo. Navíc už se dají vybrat i obrázky.
Jsou velice trvanlivé. Na druhé fotce na teplácích nošených víc než 8 měsíců. Ano, je vidět lehké ošoupání, ale tepláky se spíš roztrhnou vedle než na záplatě. Prostě byla malá...



 podobnou variantou je použít softshell. Ale přijde mi míň trvanlivý. Mé děti dělají na svých kalhotách ze softshellu díry na kolenou celkem pravidelně a navíc mám pocit, že se budou pod tím potit. Přece jen to mám z vnitřní strany flís.

3) Našít záplaty na nové tepláky a po roztržení je odpárat. Ano i tuto variantu jsem zkoušela. Jak se tepláky operou, jsou vidět kolečka... Nicméně odpadá nepříjemná fáze párání nohavic a jejich opětovné zašívání. Také záplaty se na rozšité tepláky se záplaty našívají o dost lépe.
 







4) záplaty z bavlny
Tak ty nedoporučuju na kolena vůbec. Obzvlášť na Fleru jich najdete velké množství s označením záplaty, aplikace a tak podobně. Asi se hodí na ozdobu, na tričko na zakrytí fleku, ale na kolena či jiná náchylná místa ani omylem. Také je vždy nutné je přišít. Pokud to neuděláte, odlepí se okraje při praní a velice rychle se to pak oloupe celé. Navíc se okraje bavlněného plátna třepí a působí velmi neesteticky. Pokud to přišijete špatně a nebo moc v kraji, bavlna se vytrhne a začne se třepit vedle. Úplet se na krajích případně zaroluje a vypadá líp, ale bavlna ne.

Takže jak postupovat v případě, že chcete použít nějakou bavlněnou nažehlovačku?
Podžehlete bavlnu nějakou výztuhou. Je celkem jedno jakou, ale musí být nažehlovací ze dvou stran a neměla by být moc silná. Aby se vám nepřilepila druhá strana na žehličku, žehlete přes pečící papír. Vystřihněte motiv (stříhá se líp už vyztužený ať s pečícím papírem a nebo bez)
Pak papír odloupněte a nažehlete na oblečení. VŽDY PŘIŠÍVEJTE. Nejlépe hustým cikcakem a kousek od kraje.

A co udělá záplata na koleni?
   

Ale tyto bavlněné nažehlovačky se hodí třeba na bryndáky, pytlíčky a oblečení tam, kde plní pouze estetickou funkci a nenamáhá se.


pokus byste někdo narazil na výztuhu, kterou stačí opravdu jen nažehlit a ani po několikerém praní se neodlepí, pište do komentářů. Já se s takovou zatím nesetkala a když to neumí ani profi záplaty...
5) nažehlovačka sametová
Ano, i to je velmi rychlá varianta, jak zamaskovat díru. Ale nažehlovačka není určená na místo, které je namáhané tahem. A to kolena rozhodně jsou. Navíc jsem zjistila, že většina nažehlovaček (bez ohledu na značku a výrobce) má tendenci se po delší době odlupovat. A to je nažehluju na prkýnku, bez páry a podstatně déle, než výrobci doporučují a zásadně plochou žehličky bez dírek.
Tohle je třeba moje tričko, co jsem si šila jako těhotná s dvojčaty. Ty tučňáci už přišli o pár chlupů na hlavě, kus nožiček, tváří a začínají se odlupovat u krku. A tato nažehlovačka je velmi kvalitní z Peppauf, o dost silnější než jsem našla na českém trhu. 


6)  a samozřejmě varianta nejjednodušší jak se zbavit díry na koleni - udělejte z kalhot kraťasy






Ještě malý POSTUP pro ty, kteří nevědí, jak záplatu našít na kolena.
 Tentokrát bez fotodokumentace, časem doplním až zas budu nějaké našívat.
1) rozpářeme vnitřní šev nohavice. Stačí 15-20 cm, prostě abychom se dostali ke kolenu. 
2) zašijeme vzniklou díru. Nejlépe cikcakem sem tam
3) připravíme si záplatu. Dle typu jí buď nažehlíme, přišpendlíme, já lepím stylefixem
důležité je napřed připevnit jednu záplatu, na ní líc na líc položit druhou a na to druhou nohavici. Prostě aby byly na obou nohavicích stejně
4) přišijeme cikcakem
5)zašijeme nohavici 

4 komentáře:

  1. jéj, super rady. ďakujem :-) ja som zatiaľ ozaj väčšinou používala skracovaciu verziu riešenia dierok :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Susu, ty k tomu vždy přistupuješ tak vědecky. To se mi líbí. Musí to dá spousta práce.

    Já záplatuju klidně v ruce. Nechce se mi párat švy. Posledně jsem záplatovala takhle a pořád to pěkně drží a docela slušně vypadá. Moje dcery mají díry na kolenou od padání, nikoliv od lození po kolenou jako některé jiné děti. http://evule-kotule.blogspot.cz/2015/10/zas-ty-zaplaty.html

    Vlněné nebo pletené věci záplatuji háčkovanými kolečky, což jsem odkoukala od kamarádky. http://evule-kotule.blogspot.cz/2014/12/zaplaty.html

    OdpovědětVymazat
  3. Já zatím nezáplatuju, moje děti díry nedělají. Asi jak jsou věcně venku nebo doma, kde nemáme koberec, tak mají všechno zabahněné, ale děravé ne. Docela se mi líbí použít ten nový výmysl z unuo, obrázky ze softu. Zajímalo by mě, jakou výdrž by měly právě na kolenou u dětí, které kolena rasí. Každopádně vy mohly být hezké

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemyslím že potištěný soft bude mít nějakou trvanlivost. Hlavně ten obrázek se ošoupe hodně rychle jak se bude natahovat. Ale já na Unuo z principu nakupovat odmítám, tak to ani zkoušet nebudu.

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.