19. listopadu 2013

Syslím, syslíš, syslíme

malá anketka.
Z jaké nejdéle nasyslené látky jste si něco ušily?????

Patřím do rodiny syslíků. Látky schovávám nejen já, ale i moje mamka. Ta miluje hevábí a ze svých cest si ho vozí a syslí, co kdyby. Ovšem syslík je i moje babička, které táhne už na 90 let. Ta sice už nesyslí, ale zato látky, které kdysi koupila, se u nás dědí... Některé látky jsou z éry socializmu a tudíž velmi špatné kvalitky, ale občas se vyskytne v bednách nějaká ta perla.


Takže tuhle látku jsem objevila nedávno. Je to tmavý flanel s kytičkama s chloupkem uvnitř a je to zcela atypická šíře 70cm. Když jsem se ptala babi, ze kdy je, tak jí kupovala pro svoji maminku a tchýni na šaty. A to moje prababička umřela asi v roce 1953...

A co vy?

11 komentářů:

  1. Flanel na šaty, to je docela zvláštní kombinace:-) Každopádně látka je krásná.
    U nás se látky taky dědí, mám tu zásoby ještě po babičce a snažím se je postupně zpracovávat. Ovšem nemůžu souhlasit s tím, že látky z doby socializmu jsou horší kvality, ty, co mám doma já, a to bývaly často kupovány v různých "partiovkách", jsou většinou o mnoho lepší jak dnešní látky. Flanely jsou silné, nežmolkují hned, manžestry různých gramáží, plátna jsou hustě tkaná... já to vidím spíš tak, že se věci dělaly poctivě. Ovšem byla i spousta umělých materiálů nevhodných vlastností, jako např. dederón, ty ostatní ani neumím pojmenovat, tak to vše letělo do popelnice.

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, to jsme na tom stejně:-) I já mám doma látky, které kupovala moje babička. Něco už jsem zpracovala, něco likvidovala a část mi ještě zbyla. Flanelové šaty se tenkrát nosily, na to se ještě pamatuji. Také mám nějaká klubíčka příze a asi už jsou hodně letité. Nic jim není a čekají, jaký jim vymyslím osud. Dobré téma k zamyšlení:-) ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Já šila z nádherné bavlny s jemným potiskem, asi ještě předválečné. ta kvalita se nedá s ničím s srovnat. Sice se to mačká jak blázen, ale je tenká, trochu lesklá. Ještě mám podobnou madeiru růžové barvy, taky tenkou, vzor jemný. Mám strach do ní střihnout.

    OdpovědětVymazat
  4. Moje mamka pracovala jako švadlena před rokem 1989 a v práci si spoustu materiálu i za levno nakoupila. Takže když jsem začala loni šít, prohrabala "postradatelné" materiály a něco mi předala. Ale co se týče letopočtů, jsme žabaři, jen něco mezi dvaceti a třiceti léty:-)))) Babička nešila, ta pletla:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Téma syslení látek mě opravdu baví! U nás byla prababička švadlena (narozená 1902 tuším), mám po ní mnoho metrů látek, hlavně "na cíchy". A po manželově babičce mám asi 4 bedny od banánů látek posháněných za komunistů, paradox je, že babička nešila vůbec, jen nakupovala :). Mamka syslí své patchworkové zbytky a já jsem úplně celá po nich všech. Nejstarší, co jsem šila, je asi spodnička tenounká jako pavučinka ustřihnutá z prababiččiny noční košile. Přímo z látky - povlečení z prvorepublikové bavlny. A baví mě retro designy látek mého dětství (80. léta). A potvrzuji, že komunistické flanely a plátna apod. jsou o mnoho kvalitnější. A úchylné uměliny se zase hodí na kostýmy, potahování krabic, různé pytlíky a taštičky apod.
    Co je ale má opravdu srdcovka (látková), jsou šaty, které si z dětství pamatuje má 87letá babička, že je nosila její maminka. Padnou mi jako ulité.

    OdpovědětVymazat
  6. koukám, že se anketka hezky rozjíždí. Některé staré látky jsou úžasné a kvalitní. A z těch umělotin dostávám pupínky. Ale i u nás převažují cejchy. A to nejen v metráži, ale i ušité...

    OdpovědětVymazat
  7. Babička šila a kupovala do zásoby, nedávno mi dala prací kord, tak se na něj chystám. Věk bych tak typla z mého dětství, takže už taky dost:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to po mojí babičce zůstaly jen krimpleny zcela nemožných barev a po mamce berna klubíček akrylu v barvách ještě šílenějších. Co bylo pěkné, to zpracovaly nebo rozdaly :-/ Ale tak snad po babičce podědím aspoň jehlice a háčky, těch má obrovskou zásobu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Babička koupila flanel, že až bude mít děti,ušije jim z toho gatě na hraní...no,šila jsem z nich já tvarované plenky.

    OdpovědětVymazat
  10. Sufi tebe asi nepřekonám, ale taky občas dostanu něco ze zásob. Jedna babička byla švadlena a občas ještě ke stroji sedne, tak zatím dává jen po kouskách. Druhá už není a mám plnou skříň krásných látek z jejího oblečení. No zatim jsem asi největší sysel v rodině ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Já začátkem listopadu dostala darem od mojí mamky asi metr flanelu (černo-zelené kostičky) 25 let starého :-) a musim říct, že to je kvalita oproti těm dnešním...

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.