22. srpna 2012

Recy tričko - fotonávod

I docela roztomilé věci se dají ušít ze starého a nenošeného oblečení. Obzvlášť, když máte potomka, který maže několik triček denně, a máte jich neustále nedostatek.

Tak tedy fotonávod na recy trička.
Střih jsem použila z Ottobre 3/2010 (střih 12 a 14), takže ho bohužel nemůžu zveřejnit, ale určitě si vyberete jiný ze free střihů v mém článku  a nebo použijte oblíbený střih a nebo prostě obkreslete tričko. 


Základem recyklace je využít maximálně to, co už někdo udělal před vámi, např. spodní lemování trika, lemování rukávů, šev na boku, obrázky, kapsy... no prostě cokoliv, co se vám líbí a nebo jste to líní dělat

Potřebujete:
stará trička
kousek nápletu kolem krku (pružný, elsatický) - buď z Wendy, MTX (pokud nakupujete v hromadkách) a nebo se dá sehnat i maloobchodně u stoklasy , flex-texu a u nás má paní i v galanterce
nějaký obrázek a nebo aplikaci, kterou si vymyslíte
kousek mašličky do boku

1. vezmeme staré tričko, zkontrolujeme, kde je díra, flek či další věci, kterým je potřeba se vyhnout: Rozvrhněte, kde co bude podle obkresleného střihu. Snažte se maximálně využít to, co udělali před vámi. Tady např. spodní švy, rukávy a límec jsem také využila - rukávy jsou lemované pak bíle.








 2. vystříhané kusy pak podle libosti nakombinujte

 3. našijte aplikaci, obrázek, cokoliv, co vás napadne





4. Připravte si kromě těla a rukávů také kousek nápletu (tady na vel. 92 rozměr 4x28 cm) a kousek úpletu na začištění krku (není nutné)

 5. sešijte bok, jeden už byl sešitý u původního trička
 6. sešijte rukávy na boku, přišpendlete je a sešijte s tričkem. 
 poznámka: pokud šijete klasické tričko a ne raglán (rozuměj rukávy až ke krku), sešijte napřed ramena, pak buď strany a všijte rukáv a nebo napřed rukáv a pak sešijte stranu rukávu a těla najednou. Ale druhý způsob je vhodnější jen u menších věcí, u větších pak trochu hůř sedí.

7. límec - sešijte proužek nápletu, přeložte napůl. Našpendlete si ho do díry u krku buď úplně a nebo aspoň na čtvrtiny. Náplet je užší než triko a je potřeba ho u šití rovnoměrně natahovat, tak abyste věděli  kolik kde.
 8. k límci zároveň našpendlete začišťovací proužek na zadní část krku. Přišijte zároveň s nápletem. 

9. Začišťovací proužek pak zahněte a přišijte rovnostehem.  Pokud jste to z mých fotek nepochopili, podívejte se sem 


A je hotovo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.