28. ledna 2015

Jak vyměnit zip u spacího pytle - fotonávod

No původně jsem to chtěla nazvat snadno a rychle (a levně), ale nějak zazlobil stroj, tak to zas tak rychle nebylo...

Každopádně tento tip našívání zipu je snadný a rychlý. Dá se použít nejen při výměně zipu, ale také i při našívání nového a to jak u zipu děliteného, tak u zipu v metráži.

Rozbil se mi zip u spacáčku, ale spacáček jsme akorát potřebovali a nechtělo se mi shánět nový. Ale zas se mi nechtělo dávat nějaké velké peníze za zip a opravu. 


Proto jsem použila zip v metráži a jezdec (koupíte např. u Stoklasy). A také obyčejnou keprovku. Pomůže ovšem jakákoliv stužka ať s obrázky nebo bez. Samozřejmě by šel použít i jiný typ zipu, ale tenhle vychází nejlevněji a hlavně jsem ho měla doma. Jezdec je dobrý použít s aretací, tj. se zoubkem, který se  tak snadno nerozepne. Zipy se dají sehnat v mnoha barvách a jezdce taky, i když s aretací je to oříšek.





Napřed jsem ustřihla starý zip nůžtičkama těsně u kraje, ale látka zůstala neporušená. No v této fázi by bylo asi nejjednoduší našít zip dolů, ale přeci jen to ustříhlé trochu vidět, tak jsem zvolila jiný postup 

No a teď ten největší fígl. Jmenuje se Stylefix a pomůže přilepit všechno tam, kde to potřebujete mít. Podívejte se na video
 



Naměřte zip a konce zatavte zapalovačem. 
 Stejně tak naměřte keprovku a nechte cca 5 cm na založení nahoře. Navlečte jezdec na zip (nejlíp se navlékne, když ustříhnete na jedné straně pár zoubků) a přišpendlete keprovku.
 Dejte na dno pytle a přišijte jak je to na obrázku, tj ven a lícem dolů.
 Nalepte stylefix na obě strany strany spacáku a přilepte zip. Lepé se dělá jedna strana a pak druhá.
 Na zip přilepte další vrstvu a přilepte keprovku. Pokud stylefix nemáte, musíte špendlit a nebo stehovat.
 Nahoře založte přečnívajících 5 cm keprovky zpět pod zip a tak ho začistěte. Zip kousek na konci jakoby vyoste, aby se při šití poslední zoubky prošily a jezdec nevyjel.
 Zopakujte na onou stranách. No a zbývá jen prošít kolem dokola na obou stranách keprovky. Zároveň přišijte i zip a vše bude začistěné. Doporučuju ještě prošít nahoře u krku zoubky v ruce a udělat tak zarážku,  aby jezdec nevyjížděl.

 No a hotovo. Snadno se to píše, hůř dělá. Takže doporučení - neprošívejte takhle spacák s beránkem vespod. Hrozně jsem se u toho vztekala a trhala se mi nit. On taky ten stroj už velmi potřebuje servis...

2 komentáře:

  1. Teda...vy si víte rady, to je úžasný. A co myslíte, nešla by použít oboustranná lepící páska z papírnictví? Jana H.

    OdpovědětVymazat
  2. skvely navod ,dakujem za seba....sikulka:) prajem pekny dnik
    Mirka

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.