14. září 2012

pytel do školky - návod a střih

nová verze střihu zde

Moje neteř Kája šla poprvé do školky. A zjistili velmi brzy, že jí chybí zásadní věc - pytel na věci. Takže teta sedla ke stroji a pytel je na světě.
A protože určitě pro mnoho z vás je to také aktuální téma, tak jsem to rovnou nafotila i s (snad blbuvzdorným) návodem a rozměry. Pokud by nebylo něco jasné, tak pište.





















Co potřebujete:

na tělo: plátno 120x50 cm a nebo kusy 60x50 (záda)+20x50(horní část bříška)+ 40x50 (dolní část bříška)
na kapsy 40x50 (pak ohnout napůl)
ramínko
průchodka 7mm
kousek látky pod průchodku na zpevnění
1 patentek na velkou kapsu (nemusí být)


postup:

1. podle konkrétního ramínka si naměříme šířku látky. Tohle je standartní dospělácké ramínko, látka má šířku 50 cm. U látky dbejte na to, aby vám šel vzor správným směrem. Třeba aby ovce nebyly vzhůru nohama a pod (jako se to tuhle stalo mně...).  To pytel musí být z víc kusů. U tohoto vzoru je to jedno.
A ještě upozornění, napřed si ve školce změřte, že se tam dospělácké ramínko do skřínky opravdu vejde... na dětské si rozměry lehce upravíte....
 2. naměřte délku. Já šila z jednoho kusu. Měla jsem látku 120 cm, ohnula jsem jí tak, aby se vytvořil spoj na bříšku, tak kde chci mít kapsu. Čili záda jsou v kuse, nahoře přečuhuje cca 15-20 cm a dole cca 40-45 Viz ohnutý roh látky u ramínka. 
 
 3. kapsa z jinak barevné látky je velká 40x50 cm, výsledná bude mít jen 20 cm, látka bude dvojitá. Trochu jsem si pohrála s aplikací, aby si to Kája poznala (a hlavně i babička, která ji vyzvedává). Kapsu jsem jen ohnula napůl, dole sešila na overlocku a nahoře jen rovným stehem. 
 4. U vaku jsem si fixou vyznačila dno. Na hranu dna jsem položila kapsu rubem dolů na látku zad a přišila, pak jsem jí ohnula zpět na bříško, tak, aby šev nebyl vidět. Pokud budete šít z víc kusů, samozřejmě kapsu spodní stranou všijte do švu na dně. Kapsu jsem uprostřed prošila skrz, aby z jedné velké byly dvě menší.
 5. velká kapsa na věci je tvořené jen sešitou látkou. Konce jsem začistila na OL a zahla. 
 6. Kraje jsem asi 10 cm od kraje sešila dohromady. Překrývají se asi 2 cm. Pozor, šev v krajích kapsy sešijte několikrát, tohle místo se rádo párá.
 7. ve špičce pytle si připravte otvor pro ramínko. Bude přesně ve středu. Našijte  malý čtvereček látky na zpevnění a aplikujte průchodku. Tahle má 7mm a je akorát, tou menší ramínko neprojde.
 8. označte si hrany ramínka a vršek lehce sestřihněte, aby pytel na ramínku dobře seděl. Sešijte.
 9. Zkuste, jestli ramínko dobře sedí, v případě potřeby upravte.
 10. teprve teď sešijte boky. A Terezita mi poradila ještě zaoblit dolní rohy, aby se to neprověšovalo, nafoceno není, ale doporučuju. Viz foto úplně dole. Taky by to chtělo možná trochu vypasovat v bocích....
 11. Na velkou kapsu přidejte do středu patentku, aby šla zavřít
 12. A je hotovo, fotky už se zakulacenými rohy. 



2 komentáře:

  1. Můžu se zeptat - jsi vyučená krejčová nebo samouk?
    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem samouk. Ale díky holkám z diskuse a vzájemnýmu hecování a zkoumání jsme se zlepšila za posledních pár let o 300%

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.