24. června 2012

Cestování s dětmi - Slovensko

Moje milé čtenářky, po 14 denní pauze se hlásím po dovolené. (Tímto se  se omlouvám, že jsem neodpovídala na maily a pod., články byly předem načasované). Cestování jsme si moc užili a najeli jsme asi 1800 km po Slovensku. Ale cestovat  s malými dětmi a kočárkem není žádná sranda. 
Tak mne napadlo dát pár tipů na blog - kde se s dětmi ubytovat, najíst, vyběhat je.... 

Budu ráda, pokud mi pošlete své tipy na ubytování a další aktitvity i na dalších místech, určitě bych chtěla psát na tohle téma i dál.





Naší cestu jsme začali v Podhájské. Slovensko je prošpikované termálními koupališti a tohle jsme už znali. Je to příjemný menší areálek s teplou vodou, která má 38 stupňů a hlavně složení podobné mrtvému moři. I s kočárkem nebyl problém. Stejně tak byly speciální bazénky jen pro děti (i s normální i termální), ale Žížalák s námi byl i ve velkých bazénech. V areálu byly i prolézačky a pískoviště a minizoo.  Stejně jako velká budova s vnitřními bazény, které jsou i pro děti (ale zas ta cena...)






Ubytování se dá v obci sehnat od 5/eur/os/noc, ale my už podruhé bydleli v Andrejce. Je to blízko koupaliště, celkem nové, ale na druhou stranu si na čistotu zas tak nepotrpí. S kočárkem v pohodě, jen chtějte pokoje na zahradu, pak je to bezbariérové.
V Podhajské jsme měli i oblíbenou pizzerii s dětským hřišťátkem
Termálů je po celém Slovensku hodně, pro děti je prý lepší Velký Meder, hodně populární je i Bešeňová v Tatrách.

A pak začalo naše velké cestování. Další byla Bojnice. Krásný pohádkový zámek se Zoologickou zahradou, která je hned vedle. Každý rok dělají pohádkové tématické prohlídky, určitě to stojí za to. Letošní téma je Aladin. My už jsme to nestihli a  navíc je na to Žížalák malý, ale časem se tam určitě znovu vypravíme. S kočárkem na hrad problém - řešíme to nosítkem. Ale mimo prohlídku projedete bez problémů.
Zoo je také pěkná i pro kočárky. A navíc jsme objevili novinku - ZOO pas. Za cenu něco přes 40 Eur máte 3 vstupy do každé asi 15 zologických po Čechách a Slovensku, takže cenově se to určitě vyplatí. Už jsme byli v Bojnici i ve Vyškově. On už ten projekt asi běží dýl a ve Vyškově je ani na prodej neměli, ale zkuste to.
Bydleli jsme u Hujerů. Velmi doporučuji, mají i hřišťátko pro děti.


Pak jsme se vydali do Tater. Úžasné ubytování pro děti je na Liptovské Maře. Jsou to dva penziony hned vedle sebe a obě mají obří dětská hřiště s projezačkami a také tam najdete zvířata jako jsou ovce, kozy, drůbež, oslíky a i velké stáje asi s dvaceti koňmi. 
Žížalákovi se tam hrozně líbilo a ani po 4 hodinách jsme ho odtamtud nemohli dostat.

http://www.villabetula.sk/sk/penzion-kemping   http://www.kolibagreta.sk/ 

Kousek od ubytování na Maře je Tatralandia, obrovský akvapark s doprovodným programem a  ubytováním, kde se určitě vyřádí celá rodina.  My jsme byli vycachtaní z těch termálů a i kvůli finanční náročnosti jsme to vynechali....

Podobným zařízením je i  FUNVILLE, velké herní centrum pro děti kousek od Popradu. Je to v areálu polorozpadlého JZD, tak se to špatně hledá, ale je to tam úžasné a opět tam řádil jak černá ruka a nemohli jsme ho dostat pryč.


a ještě pár tipů na kulturu s kočárkem na severu Slovenska.
Muzeum - skanzen Pribilina - i s kočárkem v pohodě a je tam přidružené u muzeum vláčků, ty měly obzvlášť úspěch



Samozřejmě nejde vynechat památky unesco

 - Spišský hrad (až před hrad to jde z parkoviště s kočárkem, pak nosítko) a spišské podhradí, Spišskou kapitolu také pod Unesco. Hned u toho je salaš, jídlo nic moc, ale krásné dětské hřiště a pořádají i folklorní slavnosti
- krásná město Levoča a Kežmarok, také v Unesco, víc už jsme toho nestihli....
a ještě Vkolínec - i ten je s kočárkem bez problémů


a nakonec ještě jeden tip na nákup. Prodejna obuvi ECCO v Martině. Přímo u továrny je outlet a dětské botky jsem tam kupovala kolem 20 eur místo původních  skoro 90 eur....takže máme tři páry a říkám si, že jsem vzala málo....

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.