5. března 2012

PUL svrchňáčky - fotonávod

Svrchní kalhotky se dávají přes kalhotkovou plenku, aby neprotekla. O materiálech na svrchňáčky si přečtěte zde

Svrchňáčky jsem šila z obrázkového pulu. Zkoušela jsem i sandwich pul, ale nemám ho ráda, je moc tuhý. Někomu to ale naopak vyhovuje. Dá se šít i z minky. Ta je tuhostí podobná.

Takže materiál, co budete potřebovat :


PUL/minky výška 48 a šířka 44 cm
zmenšovací patentky  - podle toho, jak chceme mít plenku zmenšenou. Já jsem šila teď na cca 9-15 kg (3 řady po 3 patentkách), ale pokud přidáte víc řad (5), sedí už ve 4 kilech. Kdo má rád i zapínání na patentky, samozřejmě patentek podle toho.
suchý zip v metráži - cca 28x6 (nebo 28 cm oček plenkovacího zipu)+ plenkovací zip na uši - očka 20 cm + háčky 10 cm 
lemovací gumičku cca 1,5m (radši vezměte 2m pokud kupujete). Prodává šd , je pevná, ale drahá. Já lemuju gumičkou ze stoklasy. Čím širší, tím lépe se s ní pracuje. Ale pozor, některé pruží míň, některé víc. Další varianta lemování je lastin a pak olemovat nějakým jiným materiálem jako je flís nebo suedecloth.

Postup:
1) vystřihněte z pulu tělo svrchňáčků + krytku bříška. Krytka bříška zevnitř se mi docela osvědčila, ale není nutná.
Použijte svůj oblíbený střih a nebo si vyberte si některý z volně stažitelných
můj střih má rozměry:
výška 48, šířka uší na zapínání 44, šířka bříška 28, šířka mezi nohama v nejužším místě 17 

 
2) napatentkujte zmenšovací patentky. Já je podkládám pulem, ale dobrý je i flís nebo suedecloth.  U těchto svrchňáčků jsou patentky od vrchu bříška 8,5 cm a a pak po 2,5 cm dolů. Vzdálenost mezi prostředním a krajními je 6 cm. První řada je ze samečků, zbytek jsou protikusy samičky ( a nebo naopak). Pokud dáte 5 řad, dají se svrchňáčky zmenšit na 4 kg, v 11 kilech zmenšuju o jednu až dvě řady.
Ještě upozornění pro patentkování pul. Občas se mi stane, že se patentek špatně rozplacatí, resp. nejde pak zapnout, protože je bodec ještě příliš vysoký. Doporučuju tedy vyzkoušet, jak vám patentkují kleštičky a v případě, že by se vám stalo to samé, patentkovat  (mačkat) ještě přes další vrstvu (já vezmu většinou vkládačku nebo něco silnějšího). Pak tento problém odpadá.


3) našijte suchý zip ať v metráži nebo jen proužek. V metráži má šířku 6 cm, proužek má vrchní kraj 3 cm od vrcholu plenku. Na fotce je starší verze, odstup je lepší.

 4) přišpendlete krytku bříška. Kryje švy po všití suchého zipu a slouží jako pojistka proti protečení. Ale není to nutné. Krytka má na výšku cca 10 cm.

5) Na plence si označte, odkud kam budete řasit a kde gumička zůstane rovná. Já řasím v podstatě všude - na zádech začínám cca 6 cm od konce ucha, na bocích řasím od druhé řady patentek až skoro k uchu (do půlky zelenýho slona) a bříško také řasím cca 3 cm od kraje. Rovně jsou tak jen boky bříška a zapínací uši.

6) Připravte si lemovací gumičku. Začněte šít tam, kam pak přijdou zapínací suché zipy - na uchu.

Postupujte jako u šití lastinu - začněte šít a u řasení zabodněte jehlu a rukou natáhněte gumičku, urovnejte, popošitjte a  postup opakujte. Tam, kde se vám nebude dařit, použijte špendlíky a nataženou gumičku přichyťte. 
Steh - já šiju rovným obyčejným, ale někdo má rád 3 kroký cikcak jako u lastinu. 
U šití by také pomohla samokráčející patka. Já si jí zatím nevyzvedla od kamarádky a dneska bych ji teda velmi využila. Gumička se pak nehrne.

 Suchý zip v metráži je docela tuhý, tahle část byla náročná. Ten obyčejný se šije líp -  nezasahuje do lemovací gumičky u řasení. I ten v metráži ale udělejte až 3 cm od krajem takhle nahoru se to neosvědčilo.



 7) Takhle vypadá plenka nařasená gumičkou.

 8) našití suchého zipu na uši. Připravím si  obdélníčky cca 5 cm. Očka a háčky sešiju k sobě ještě před našitím na plenku.  Hladké strany mám k sobě, líp se šije, když máte háčky nahoru k jehle.  Zastřihnu rohy do kulata, aby se se zipem dobře manipulovalo. Kulatá strana je sešitá a u ostrých rohů není došito do úplného kraje, aby se dal zip navléct na ucho plenky. Uvnitř jsou háčky, které se budou suchat na bříško, nahoře očka, kde se budou uši křížit. 
Přišiju na navlečené ucho a tak schovám spoj lemovací gumičky. Hned vedle přišiju ještě druhý obdélníček s očky - jako protikus na praní, aby se zip nesuchal na další prádlo. Tady je obdélník větší, tato část není tak namáhaná, tak jsem použila obyčejný zip z galanterky. 

 9) a tady je celý výtvor.

Ještě k dnešnímu testování svrchňáčků - ten suchý zip v metráži je docela tuhý na bříšku a nevydrží dlouhodobější používání, ale zase se úžasně zapíná. Takže všechno má pro i proti.

5 komentářů:

  1. Dobrý den,
    svrchňáky se mi vyloženě líbí, chci se zeptat, zda tento střih zakryje dobře i novosklad nebo širší plínky, nebo je lepší jen na kalhotkovky nebo čč narovno?
    Kdoule

    OdpovědětVymazat
  2. Kdoule, přiznávám, nejsem příznivcem čtvercových plen. Mám k nim mnoho výhrad a používat novosklad jsem vydržela tak den a půl. Ale svrchňáčky jsou prostorné, i kolem hodně naducané kalhotové plíny sedí dobře. Žížalák je teď jak průtokáč, takže krásně sedí i na plíně se 3 vkládačkama. Mám je odzkoušené i na 3,5 - 4 kg miminku a taky seděly.

    OdpovědětVymazat
  3. zdravím, nevím, zda je chyba na mém pc, ale obrázky nejdou vidět, je přes ně zákazová značka :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju za upozornění, fotky dodám, dělala jsem nějaké změny ve zdrojových dokumnetech a sem tam se něco promazalo.

      Vymazat
  4. Dobrý den, zlobí mne kleště, přesně jak upozorňujete v bodu 2 a ráda bych vyzkoušelá váš fígl. Nepochopila jsem to mačkání přes silnější vrstvu - ta se dává mezi kleště a patentek z té strany jak je bodec? Děkuji

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.