1. března 2012

Látky na plenky - vše v jednom, kapsovky, PUL svrchňáky

Plenkové materiály bychom mohli rozdělit na několik skupin. 
Především jsou to savé materiály, neprotékající materiály a protékající materiály. 


Pokud si budete chtít ušít kalhotkové plenky - podívejte se do prvního dílu věnovanému právě látkám na ně. Samotný fotonávod najdete zde  
Každopádně i tyhle látky by se vám hodily na vkládačky. Ale pro vkládačky chystám samostatný článek.


Minky
Pul obrázkový
Takže  na plenky vše v jednom, kapsovky a svrchňáčky, budete potřebovat neprotékající materiály  (PUL, minky) a protékající materiály (mikroflís, suedecloth a nebo něco ze savých materiálů z prvního dílu).
Pul jednobarevný




Neprotékajících materiálů je několik
Jsou to látky které se laminují PolyUrethanate Laminated  fabric - PUL. Laminují se různé látky - minky, bavlna...  Po světě je pár výrobců, kteří se tím zabývají, a proto ne každý pul je stejně tlustý, ohebný, pružný a také ne každý má ten správný certifikát, který platí v ČR (Oeko -tex 1000). Nicméně se na plenky používají všechny -  i materiály certifikované jen v USA, to jsou většinou obrázkové a minky. 
Použití je různé - svrchňáčky, vrchní vrstva vše v jenom ale třeba i na pytle na pleny nebo přebalovací podložky.


PUL jednobarevný 
PUL jednobarevný certifikovaný najdete na na šijemdětem, další třeba na mylly. Ty ze šd jsou trochu pevnější, ty z mylly mi přijdou víc klouzavé.


PUL obrázkový
Podobně i různé PUL  obrázkové -  šijemdětem , detivbavlne (Slovensko, ale za české poštovné)hadričky,  mylly, mum and me,  a nebo kidsinthegarden. Některé jsou tenoučké, jiné docela pevné a tlusté.



Dělá se i laminovaná bavlna, ale tu v Čechách  většinou neseženete a na plenky není vhodná, protože dřív prosákne.


Minky
Dalším neprotékajícím materiálem je minky - úžasný chlupatý kožíšek - šijemdětem, detivbavlne (Slovensko, ale za české poštovné)minky ale nelaminované (ne na plenky) 
A ještě jeden nově objevený obchůdek s minky na slovensku!!!! 
Je ale docela tuhý. Plenka pak není tak pružná, ale zase udělá spousta parády.


Sandwich PUL
Potom existuje i sandwich PUL. Jedná se o pul, který z obou dvou stran má látku (čili není vidět ta zalaminovaná fólie). Je o něco tužší, podobně jako minky. Často se používá na svrchňáčky. Ale někdo ho má i na plenkách. Já ho mám ráda třeba na pytle na pleny. sijemdetemmylly


Co se týká laminovaných materiálů na pytle na pleny, přebalovací podložky využijete i jiné, např laminovanou kočárkovinu. Ta ale nedýchá, proto na plenky vhodná není. 


A teď co dovnitř - protékací materiály
každý má rád něco jiného.


Bambus
někdo dává aksamit a nebo jiné bambusové látky. Za mne už nikdy více. Proč? Je celkem těžké ušít plenku tak, aby neprotékala. A pokud použijete hodně savý materiál, je velice pravděpodobné, že bude provlhat a táhnout vlhkost ven. Obzvlášť u nožiček a na bříšku. Nehledě na to, že tento typ plenek je určen pro babičky a tatínky, kteří to zapínání moc nezvládají a plenku nezapnou zrovna ideálně a neštěstí je hotovo - všechno oblečení v lepším případě jen provlhne.
Také pak plenka dlouho schne, což je u kapsovek a AIO velká nevýhoda, protože je nesmíte dát kvůli pulu do sušičky. Resp. na velice šetrné sušení by to pul zvládl, ale musíte počítat s jeho nižší životností. A pokud dáte sušení nešetrné, může se vám odlepit laminovaná část od látky. Na druhou stranu se jedná o přírodní materiály.


Mikroflís
mikroflís je další varianta dovnitř kapsovek. Vyrábí se v různých tloušťkách a barvách. Docela rychle schne, dobře se šije, ale na druhou stranu je zde problém s tím, že mýdlo flís ucpává. U flísáčků je to sice žádoucí, ale u plenky ne - a zaprat mýdlem skvrny je občas potřeba. Certifikované flísy seženete ve wendy, nebo na mmb a má i batini. A nějaké i šd
Suedecloth
suedecloth - to je můj favorit. Nic jiného už na plíny nechci. Je to takové mikrovlákno. Prodává mum-and-medetivbavlne (Slovensko, ale za české poštovné). Dostaly se mi do ruky různé barvy a musím říct, že i kvalita je různá. Některé je úžasně měkké, hebké, někdy je trošku hrubší. Nicméně je to tenký materiál, dobře se s ním pracuje, rychle schne a dá se snadno zaprat. Děti ho dobře snáší.


2 komentáře:

  1. Krásný blog. :-) Děkuji za něho. Jsem taky tvořivec,chtěla bych si ušít plenku AIO.Vybrala jsem si na Slovensku material Minky. ( je to obchod handricky.eu) Ale teď mi není zcela jasné,zda mohu ten material pouzit samotný na plenku a nebo se musí použít podto ještě PUL????
    Děkuji vám za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za chválu. Minky z hadricky.eu je bez laminace, tudíž je to obyčejná látka s chloupkem, která proteče. Tedy tak to bylo, když jsem si s paní před pár měsíci psala. Zkuste jí tedy napsat dotaz, jestli je minky laminované. Pod obyčejnou (a to si myslím, že je) by musel přijít ještě pul. Ale to si myslím, že je pak lepší vybírat z laminované minky na šijemedětem a nebo detivbavlnke.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.